Bugün: 17 Mayıs 2012 Perşembe
Anasayfam Yap Favorilere Ekle Künye
Yeni Üyelik Üye Girişi
  • Ana Sayfa
  • Foto Galeri
  • Video
  • Seri İlanlar
  • Firma Rehberi
  • Tüm Yazarlar
  • İletişim
  • SON DAKİKA
    • GÜNDEM
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • POLİS-ADLİYE
    • DÜNYA
    • BİLİM-TEKNOLOJİ
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR-YAŞAM
    • SAĞLIK
    • SPOR
    • İLÇELER
    • YEREL
    • MAGAZİN
    • +
    ÖZDEMİR YÖNETİME ADAY OLMAYACAK!
    AK PARTİ'Lİ KILINÇ ÖLDÜRÜLDÜ!
    İŞTE YENİ HTC DESİDE !
    EVLİ MAHKUMLARA MÜJDE!

    “Deveni sağlam bağla, sonra tevekkül et”

    22 Şubat 2012, 09:08
    12
    14
    16
    18
    Mustafa ÖZYURT haber@hakimiyet.com
    Ayrıca, Şeyh Ömer Mirza ile Sultan Ahmed Mirza Han arasında muharebe öncesi vuku bulan hadise de ibret vericidir. Ubeydullah-ı Ahrar hazretlerinin en meşhur talebelerinden ve Ahmed Mirza’nın çağdaşı Mevlana Kadı Muhammed Semerkandi, Silsilet-ül-arifin adlı eserinde bunu şöyle bildirir:

         “ Bir gün Şeyh Mirza Ömer’in, Kıpçak çölü Sultanların Sultan Mahmud’dan yardım alarak, büyük bir orduyla Semerkand üzerine yürüdüğü haber verildi. Bunun üzerine Semerkand Sultanı Sultan Ahmed Mirza muharebe hazırlıklarını tamamlayıp, karşı koymak üzere büyük bir orduyla yola çıktı. Ubeydullah-ı Ahrar da (ks.) yanlarında gelmesi rica edilince, o da orduya katıldı. Halk, Sultan’ın onu, sulh yapmak için yanında götürdüğünü zan etmişti. Ubeydullah-ı Ahrar Hz kırk gün Sultan Ahmed’in ordusunda kaldı. Ordu, Akkurgan mevkiinde konaklamıştı. Sultan Ahmed, Ubeydullah-ı Ahrar hazretlerine karşı askerden bir edepsizlik olmasın diye, orduyu geniş bir sahada topladı ve biraz uzakta tuttu. Birkaç gün bu şekilde hareketsiz beklediler.

           Bir gün Ubeydullah-ı Ahrar Hazretleri, Sultan Ahmed Mirza’ya; “Beni buraya niçin getirdin? Eğer muharebe yapmak istiyorsanız ben Sipahi değilim. Sulh yapmak istiyorsanız, neden geciktiriyorsunuz? Benim artık burada asker arasında durmaya mecalim kalmadı” dedi. Sultan Ahmed Mirza; “Benim bir kararım yok. Her şeyi sizin doğru olan reyinize bıraktım. Siz ne emrederseniz, biz ona uyarız” dedi.

        Bunun üzerine Ubeydullah-ı Ahrar Hazretleri bir ata binip, yanına da yakınlarından bir cemaat alarak karşı tarafta bulunan Şeyh Ömer Mirza’nın ve Sultan Mahmud’un bulunduğu yere doğru hareket etti. Bunu haber alan her iki Sultan da karşılamaya çıktılar, yolun yarısında karşıladılar. Sonra Şahruh’a gittiler. Ubeydullah-ı Ahrar (ks.) Sultan Mahmud’a çok iltifat gösterdi. Konuşma sırasında hep ona bakarak konuştu. Bundan sonra üç sultan, muharebeden vazgeçip sulh yapmayı karalaştırdılar. Andlaşma şartları da tesbit edildi. İki tarafın askerlerinin saf bağlaması, aralarına büyük bir çadır kurulması ve üç sultanın bu çadırda toplanarak Ubeydullah-ı Ahrar Hazretlerinin idaresi altında andlaşmayı imzalaması karalaştırıldı.

       Bu şekilde sulh yapılması karara bağlanınca, Ubeydullah-ı Ahrar (ks.), sultan Ahmed Mirza’nın yanına dönüp durumu bildirdi. Ertesi gün sabah vakti Sultan Ahmed Mirza’nın askerleri, zırh giyinmeden, fakat silahlarını kuşanmış olarak kararlaştırılan yere geldi. Saf halinde durdular. Ubeydullah-ı Ahrar (ks.) diğer iki sultanı getirmek üzere Şahruh’a gitti. Mirza Mahmud’un, bu işten memnuniyeti yüzünden okunuyordu. Fakat Sultan Şeyh Ömer Mirza’nın halinde garib bir tutukluk ve ihtiyat vardı. Nitekim Ubeydullah-ı Ahrar (ks.) onları çağırdığında, Sultan Mahmud şevkle dışarı çıktığı halde, Şeyh Ömer Mirza’nın hesaplı ve tedbirli hali devam ediyordu. Bunun üzerine Ubeydullah-ı Ahrar Hazretleri, Sultan Mahmud’u ikaz edip, herhangi bir hileye karşı tedbirli olmasını söyledi. Peygamberimizin (sav) “Deveni sağlam bağla, sonra tevekkül et” buyurduğunu bildirdi. Sonra karşı tarafın askerlerinde olduğu gibi bunların askerlerini de zırhsız, fakat silahlı olarak andlaşma yapılacak mahalle götürdüler.

       Böylece üç padişahın askerleri birbiri karşısında saf tutup durdular. İçinde üç sultanın andlaşma yapacağı çadır da ortaya getirildi. Çadır bize uzak, size yakın gibi bir anlaşmazlık çıktı ve münakaşa uzadı. Ubeydullah-ı Ahrar (ks), öğle namazı için abdestini karşılıklı saflar halinde duran iki ordu arasında aldı. Sonra Sultan Ahmed Mirza’ya haber gönderip; “Ben tek kişiyim ve ihtiyarlık zaafı içindeyim. Sizin bu kadar meşakkatli yolunuza dayanmağa çalışmam, birbirinize girmemeniz içindir. Yardım ancak bu kadar olur. Artık takatım kalmadı. Eğer bana itimadınız varsa, çekişmeyi bırakınız! Çadırı nereye kurarlarsa kursunlar” dedi.

         Sultan Ahmed Mirza, hocasının bu buyruğu üzerine emir verip; “Mani olmayın! Çadırı istedikleri yer kursunlar. Benim itimadım Hace Ubeydullah-ı Ahrar hazretlerinedir” dedi.

        Nihayet çadır kuruldu. Sultan Ahmed Mirza, mâiyeti ile geldi. Ubeydullah-ı Ahrar da, Sultan Mahmud Mirza ve Sultan Şeyh Ömer Mirza’yı, getirdi. Sultan Ahmed Mirza, onları karşıladı ve Ubuydullah-ı Ahrar Hazretlerinin işareti ile Sultan Mahmud Mirza ile kucaklaştı. Bundan sonra Ubeydullah-ı Ahrar Hazretleri, Sultan Şeyh Ömer Mirza’yı, ağabeyi Sultan Ahmed Mirza’nın yanına götürdü. Sultan Şeyh Ömer Mirza, ağabeyi Sultan Ahmed Mirza’nın elini öpüp, yüzüne gözüne sürerek ağladı. Bu manzarayı görenler de gözyaşlarını tutamadılar. Bundan sonra çadıra girdiler. Muhteşem bir toplantı oldu. Her üç sultan da, bütün meselelerde anlaştılar. Artık birbirine kılıç çekmeyeceklerine söz verdiler. Ahidname (sözleşme) yazılınca üçü de imzaladılar... Bundan sonra Fatiha-i Şerife okundu. Sultanlar birbirlerine veda edip, ayrıldılar. Gördüğünüz gibi, gönüller sultanı maneviyat büyüklerinin sözünü tutmak, diplomatlara ve toplumlara sulh ve huzur getirmektedir.

         ALLAH DOSTLARININ TESİRİ

         Ubeydullah-ı Ahrar Hazretlerinin, zamanımızın en meşhur diplomatlarının dahi halledemeyeceği meseleyi muvaffakiyetle hallini, bir talebesi şöyle değerlendirir: “Bir meydan da üç azğın deve birbirini ısırmak ve parçalamak üzere iken, Ubeydullah-ı Ahrar Hazretleri bunları yularlarından tutup yakalıyor ve birbirlerini ısırmalarına mani oluyordu.”

        Sultan Ahmed Mirza’nın, ülkesine taarruzu sulh ile halli ve hocasının hatırı için fedakârlık etmesi, halk arasında takdirle karşılandı. Ubeydullah-ı Ahrar Hazretleri Kemankeran köyünde, Cuma gecesi 1490 senesinde vefat etti. Ve Cumartesi günü Semerkand’a getirilerek oraya defnedildi. (T. g. t. Sult. s.44)1) İslam â. Ansiklö. c.13,sh.124,133) (devam edecek)

     

    YORUM YAZ, SEN DE GÖRÜŞÜNÜ BİLDİR
  • Yükleniyor...
    

    YAZARLAR Tümü
    GAZETE MANŞETLERİ
    FOTO GALERİ Tümü

    • Bu iki canlı türü Türkiye'de ilk kez görüntülendi

    • DERS ZİLİ ÇALDI

    • Pazarcı esnafı tezgahları terk etti

    • Konya’dan Dünya’ya bir ilk daha…

    • Seydişehir'de otomobil sulama kanalına düştü

    • GENÇ KIZIN TEK UMUDU

    • Seydişehir,Kulu,Akseki'de kar engeli

    • Hz. Muhammed'den geriye kalan Kutsal Emanetler

    • Bakan Şahin BDP'lileri çıldırttı

    • HEYKEL

    • Bugün seçim olsa 3 partinin oy dağılımı

    • Hangi 'bakan' daha başarılı
    ÖZEL HABER
  • Dar alanda kısa paslaşmalar
  • Ereğli’de spor hamlesi
  • İngiliz Müsteşar'dan Gazetemize Ziyaret
  • Güventaş Koleji, “8. e-dream”da üçüncü oldu
  • Akınsoft’tan gazetemize ziyaret
  • Hakimiyet'ten Evliya'ya Ziyaret
  • Akşehir büyük düşünüyor
  • Kaptan galibiyete inanıyor
  • Yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü
  • Pencere'nin uzmanı Pimapen Konya'da
  • Bu Petek hem tasarruflu hem dekoratif
  • Öğretmenlerden örnek davranış
  • ‘Katkı maddeleri iyi analiz edilmeli’
  • Konya Şeker’den Hakimiyet’e ziyaret
  • Konya’dan Dünya’ya bir ilk daha…
  • HAVA DURUMU
    ANKET
    Anket Sonucu Tümü

    EN BAŞARILI BELEDİYE HANGİSİ ?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    ARŞİV
    Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Site Haritası | Künye | İletişim | Sitene Ekle | Reklam| RSS 2.0 2012 © Copyright | Herhangi bir haber veya içerik; izinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

    Yazılım: Hakimiyet

    konya haber ruya teknoloji burdur Haber konya oyun konya video ders htc servis

    • 00:28 Akıllı telefon savaşları
    • 00:14 Fenerbahçe taraftarları Metris'te
    • 00:07 İş yeri patladı: 1 ölü, 7 yaralı
    • 00:06 Kurt Kanunu örnek alınacak
    • 00:05 Yumurta üretimi arttı
    • 00:00 Araç sayısında artış
    • 23:58 Gençlik Bakanı'ndan Fenerbahçeye Tebrik
    • 23:57 Tüketici güveni azaldı
    • 23:55 İğne öldürdü
    • 23:48 BDP'den şok sözler Umarım yakın gelecekte Erdoğan...
    • 23:41 Kimlik numarasını kullanırken dikkat!
    • 23:39 Aykut Kocaman tarihe geçti
    • 23:35 Sosyal medyada kupa geyikleri
    • 23:32 Özdemir'den flaş açıklama!
    • 23:20 Fenerbahçe Kupayı Demirören ve Aydın'dan aldı
    • 23:19 Başörtülü vekile vize mi çıkıyor?
    • 23:15 Türkiye Kupası Fenerbahçenin
    • 22:59 AK Parti'li Kılınç öldürüldü!
    • 22:56 Bağış: AB'de 'fasıl açmaktan' daha önemli konu
    • 22:48 Kentsel dönüşüm yasası Meclis'ten geçti
    • 22:45 Siirt'te karakola konulan bomba son anda..
    • 22:43 İki Vakıf Üniversitesi için tasarı kabul edildi
    • 22:42 65. Cannes Film Festivali başladı
    • 22:41 Ziraat Türkiye Kupası -Bursaspor: 0 - Fenerbahçe: 4
    • 22:40 Felçli iki kişi, düşünce gücüyle robot kollarını oynattı
    • 22:31 İşte Fransa'nın yeni hükümeti
    • 22:29 Şans Topu çekildi
    • 20:24 Çalışanlar işine aşkla mı, parayla mı bağlı
    • 20:20 Doğalgaz'da mekanik sayaç zararı büyük!
    • 20:18 12 Eylül davasında sayfalar önceden kesilerek alınmış
    • 20:14 İşte İlk 11'ler !
    • 20:03 Konya'da Yüz yıllık konak yeniden inşaa edilecek
    • 19:54 Konya'da trafik kazası: 1 yaralı
    • 19:53 Sibel Can klip için kamera karşısında
    • 19:53 Yaşayamadıklarımı oğlumla yaşıyorum
    • 19:53 ''İyi yetiştirilmiş halk çocuğuyum''
    • 19:53 Sahne kostümü çok kötü
    • 19:53 Gerizekalı cezası belli oldu
    • 19:47 Dünyanın en ince 'ultrabook'u
    • 19:47 İşte yeni HTC Desire !
    • 19:47 Yeni MacBook Pro geliyor
    • 19:47 iPhone 4S nin Siri'yi değiştirdi
    • 19:47 Facebook parayı vuracak !
    • 19:47 Galaxy III'ün pili test edildi
    • 19:47 Diablo III, üzdü
    • 19:45 Ya çocuğunuzda süte karşı hassasiyet varsa ?
    • 19:43 Evli mahkumlara eş müjdesi!
    • 19:43 ''Yardım etmenizi beklemiyorduk''
    • 19:43 Kılıçdaroğlu kadroya giremedi
    • 19:43 Şırnak'ta askeri sevkiyat !
    • 19:41 İsrail Türk havasına girmek istedi
    • 19:36 Dar alanda kısa paslaşmalar
    • 19:25 Ereğli’de spor hamlesi
    • 19:22 Teker yarından itibaren dönmeye başlayacak
    • 19:10 Öğretmenler odası tarihe karışıyor
    • 19:04 Piyasalarda gün sonu
    • 18:59 Ham petrol stokları 2,13 milyon varil arttı
    • 18:49 Altının kilogramı 90 bin 625 liraya geriledi
    • 18:43 Unutulan Paralar TMSF'yi Zengin Etti
    • 18:42 Torku Bisikletçileri Azerbaycan'da Zafere Koşuyor
    • 18:23 Sonuçta bir gün başkanlık sistemine geçecektir
    • 18:18 Baloğlu: Hükümet Konağı'nı gezdi
    • 18:16 Balcı'dan zararlı alışkanlıklar konferansı
    • 17:58 Kaliteli dondurma sağlıktır
    • 17:44 Kayıp kaçak bedellerini geri alabilirsiniz!
    • 17:38 Altın Tepetaklak
    • 17:34 Çelik'ten Memur Maaş Zammı Teklifi Açıklaması
    • 17:31 'Aziz Yıldırım tahliye oluyor' bombası!
    • 17:26 Alzheimer hastalığı için eylem planı
    • 17:18 Yabancı yatırımcının olmadığı 5 il
    • 17:13 Doktor döven BDP'li milletvekili: Gerillaların yoldaşıyız
    • 17:09 Konya'da Simitçilere Hijyen Eğitimi
    • 17:06 Beyni Yavaşlatıyor
    • 17:05 Petrol Fiyatı 6 Ayın En Düşük Seviyesinde
    • 17:04 TSE'de Taviz Yok
    • 17:02 Vural'dan memur zammına simit hesabıyla tepki
    • 17:01 Baykal'a 'CHP'deki kavga' soruldu
    • 16:59 Kene kabusu geri geldi!
    • 16:55 Öğrenciler harçlıklarını bağışladı
    • 16:50 Sokak ve korunmaya muhtaç çocuklara hizmet