Arslan: Fazlıoğlu Cemal, vatan sevdalısıydı!

Eğitimci Araştırmacı yazar Ercan Arslan Konya Aydınlar Ocağında Seydişehirli şair ve fikir adamı Fazlıoğlu Cemal Oğuz Öcal'ı anlattı.

Arslan: Fazlıoğlu Cemal, vatan sevdalısıydı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde eğitimci ve tarihçi yazar Ercan Arslan Seydişehirli şair Fazlıoğlu Cemal Oğuz Öcal’ın hayatını anlattı. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programa Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam’ın yanı sıra ilçenin ileri gelen gazetecileri ve öğrenciler de katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Yıldırım aslen Ordulu olmasına rağmen Seydişehir ile ilgili önemli kültürel eserler hazırlayan Ercan Arslan’a teşekkür etti.

Daha sonra Kürsüye gelen Arslan Cemal Oğuz Öcal’ın bir şiirini okuyarak başladığı konuşmasında, “1913 yılında Seydişehir’in İncesu köyünde dünyaya gelen Cemal Oğuz Öcal Konya ve Seydişehir ile bağını hiçbir zaman koparmadı” dedi.  Babası Alanya’dan imam olarak Seydişehir’e gelip yerleşen Öcal’ın, bir ağabeyinin Çanakkale harbinde şehit düştüğünü ve aile hakkında köyde ya da ilçede çok fazla bilgi bulunmadığını da anlatan Arslan, “Seydişehir Merkez Numune İlkokulunu bitiren Öcal Konya Öğretmen Okuluna devam etti ve nakille İstanbul Erkek Öğretmen Okuluna giderek oradan mezun oldu. 1935’den öğretmen olup çeşitli illerde görev yaptı. Gazi Terbiye Enstitüsü Pedagoji Bölümüne kaydolsa da buradan mezun olmadı” diyerek konuşmasına devam etti.

Hakkında yargılama kararı olan Hüseyin Nihal Atsız’ı Ankara’ya gelişi sırasında yapılan karşılama törenini tertipleyip kalabalığı kışkırttığı iddia edilen Öcal’ın 1944 yılında Alparslan Türkeş, Orhan Şaik Gökyay, Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan, Fethi Tevetoğlu ve Nejdet Sançar gibi çok sayıda milliyetçi ile yargılanıp tutuklandığını ve daha sonra hakkında hakkında beraat kararı verildiğini anlatan Arslan, “Bu davadan sonra Öcal öğretmenliğe dönemeyip şeker fabrikasında puantörlük, Seyitgazi Toprak Mamulleri Ofisinde memurluk, Seydişehir ve Konya bölge müdürlüklerinde mümeyyizlik gibi işler yaptı. 1947 yılında İstanbul’a dönüp öğretmenliğe devam etti” dedi.
Öcal’ı Türkçü-Turancı fikriyata yaşadığı dönemin şartlarının yönlendirdiğine işaret eden Arslan, “Bir şairin yetişmesinde, duygu dünyasını besleyen pınarlar vardır. Öcal için de o pınar Osmanlı’yı yıkan fikir akımları olmuştur. Numune ilkokulunda, Kuvayı Milliyeci olan öğretmeni Hasan Lütfi Ergen’den etkilenmiştir. Konya Lisesinde Sadi ırmak ile birlikte okumuştur. İstanbul’da bulunduğu dönemde Nihal Atsız ile tanışıp sıkça görüşmüş ve ismine de Oğuz ekini o zaman almıştır. Türkleri Orta Asya’ya sürmek isteyenlere karşı Turancı fikriyatla, Kızılelmayı savunmuştur” diyerek sözlerini sürdürdü.

Polonya’ya saldıran Almanya’nın Rusya’ya yenilip Berlin’e kadar geri çekilmek zorunda kaldığı savaş sonrasında durumdan etkilenen Türkiye’de Milliyetçi söylemlerin sönmeye başladığına dikkat çeken Arslan, “Çünkü Rusya çok güçlenmiş, komünizmin mübarek bir rejim olduğun söyleyenler ortaya çıkmıştı. Türkiye’de durumdan etkilenip Rusya’ya şirinlik yapmak istedi. O dönemin neredeyse bütün fikir adamları gözü kara insanlardır ve Öcal’da hicivler yazdı” dedi.

Fazlıoğlu Cemal Oğuz Öcal’ın; Orhun, Bozkurt, Çınaraltı, Tanrıdağ, Bucak, Serdengeçti, Toprak, Türkeli, Büyük Dâvâ, Ocak, Büyük Türkeli gibi milliyetçi dergilerde şiir ve yazılarının yayınlandığını da anlatan Arslan, “Uslu Ozan ve Fazlıoğlu mahlaslarını kullanan Öcal’ın, şiirleri millî his ve duygularla yüklüdür. Konya ve Seydişehir için de çok güzel şiirleri vardır. Yurttan Sesler (1939), Türk Geliyor (1944), Ata Sevgisi (1946), Savulun Kızıllar, Gençlik Geliyor (1949), Türk Çocuklarına Millî Şiirler (1951), Her Şey Vatan İçin (1953), Kıbrıs'a Seferim Var (Makale ve şiirler 1958), Ramazan Şiirleri (1960), Eyüp Sultan'ı Ziyaret (1960), Olan Oldu Bizlere (1960), Yavrularımıza Okul ve Bayram Şiirleri (1960), Bir Millet Şahlanıyor (Bütün şiirleri 1968) ve Öğretmenim(1970) adlı kitapları yayınlanmıştır. 4 Aralık 1971 tarihinde hayatını kaybetti ve İstanbul’da Sakızağacı Mezarlığına defnedildi. Yakın zamanda kaybettiğimiz Bahattin Paslı ağabeyin kütüphanesinde onun bazı eserleri vardır. Merhum Paslı da Öcal’dan sonra Seydişehir’in ikinci büyük şairidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Söz alan gazeteci Hakkı Balcı, Ercan Arslan’a teşekkür ederek, “Hocam aslen Ordulu olsa da on civarında kitap yazıp ilçemiz kültürüne bir Seydişehirli’den daha çok hizmet etti. Bahattin ağabeyin de sağ koluydu ve ilçemizin ilçemizin yeni Cemal Oğuz’udur. Biz onun yaptığını yapamadık” dedi.

Program sonunda Araştırmacı yazar Ercan Arslan’a Aydınlar Ocağı’nın kitap hediyesini hemşehrisi Prof. Dr. Abdullah Öksüz takdim etti.

Bakmadan Geçme