• Haberler
  • Güncel
  • Çilek saplarını bugüne kadar hep ziyan etmişiz. Reçelden artanlar nefis bir lezzete dönüşüyor…

Çilek saplarını bugüne kadar hep ziyan etmişiz. Reçelden artanlar nefis bir lezzete dönüşüyor…

Evde hazırladığınız * çilek reçelinden * artan sapları sakın çöpe dökmeyin. Onlardan salatayla birlikte yiyebileceğiniz nefis bir lezzet çıkıyor.

Yaz aylarında ev hanımları ve köylü hanımlar başta olmak üzere kışlık hazırlıklara gaz verildi. Böylece çilek, kayısı, şeftali reçelleri ve marmelatları hazırlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok tercih edilen reçellerin başında çilek reçeli geliyor. Fakat eskilerin yöntemine göre çilek yapımında bir detay ortaya çıktı. Eskiden ev hanımları çilek reçeli yaparken saplarından da damak çatlatan bir lezzet olan sirke yapıyordu.

HAZIRLANIŞI ÇOK BASİT!

Evde çilek reçeli yaparken sap kısımlarını biraz kalın kesin. Kesilen uçları bir kavanoza doldurun üzerine ise beyaz sirke doldurun. Kapağına denk gelecek kadar sirkeyi doldurduktan sonra kapağını güzelce kapatın.

Çilek saplarını bugüne kadar hep ziyan etmişiz. Reçelden artanlar nefis bir lezzete dönüşüyor…

Hazırladığınız sirkeyi serin ve kuru bir yerde 10 gün boyunca bekletin. 10’uncu günün sonunda sirkeniz hazır olacak.

Daha sonra sirkeyi güzelce süzün. 

Hazır olan sirkenizi salataya ekleyebilirsiniz. Çilek sirkesi adeta lezzet patlaması yaşatacak.

PÜF NOKTASIYLA EVDE ÇİLEK SİRKESİ YAPIMI

Çilek sirkesi, hem sağlıklı hem de lezzetli bir içecek olup evde kolayca yapılabilir. Çilek sirkesi yapmak için püf noktası, çilekleri iyice yıkamak ve küçük parçalara ayırmaktır. Böylece çileklerin aroması ve rengi sirkeye daha iyi geçer. Ayrıca çilekleri organik olarak yetiştirmek veya organik çilek kullanmak da önemlidir. Çünkü çileklerin üzerindeki pestisitler sirkenin kalitesini ve tadını etkileyebilir.

Çilek saplarını bugüne kadar hep ziyan etmişiz. Reçelden artanlar nefis bir lezzete dönüşüyor…

Çilek sirkesi yapmak için malzemeler:

- 500 gram çilek

- 1 litre elma sirkesi

- 1 su bardağı toz şeker

- 1 adet cam kavanoz

Çilek sirkesi yapılışı:

1. Çilekleri iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın. Küçük parçalara bölün ve cam kavanoza koyun.

2. Toz şekeri ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker, çileklerin suyunu çekerek sirkeye tat verecektir.

3. Elma sirkesini kavanoza ilave edin ve kapağını sıkıca kapatın.

4. Kavanozu güneş almayan, serin ve karanlık bir yerde 15 gün bekletin. Her gün kavanozu çalkalayarak içindeki malzemelerin karışmasını sağlayın.

5. 15 gün sonra kavanozu açın ve bir süzgeç yardımıyla çilekleri ayırın. Çilek sirkesini temiz bir şişeye aktarın ve buzdolabında saklayın.

6. Çilek sirkesini istediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Suya, soda veya maden suyuna karıştırarak içebilir, salata sosu olarak kullanabilir veya tatlılara lezzet verebilirsiniz.

NOT: Çilek sirkesi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası da, kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatmaktır. Böylece sirke mayalanırken köpürmez ve taşmaz. Ayrıca sirke mayalanırken oluşan gazı her gün çıkarmak için kapağı hafifçe açıp kapamak da iyi bir fikirdir.

NOT: Evde çilek sirkesi yapmak hem çok kolay hem de çok ekonomiktir. Üstelik sağlığınıza da faydalıdır. Çilek sirkesi, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, cilt sağlığını korur ve kan şekerini dengeler. Bu yüzden evde çilek sirkesi yapmayı deneyin ve farkı görün!

Kaynak: hakimiyet.com * Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme