Depremde ölenler şehit sayılır mı?

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay'da da artçı sarsıntılar devam ediyor.

Depremler nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı her geçen dakika yükselirken depremde ölenlerin şehit olup olmadığına ilişkin araştırmalar başladı. Depremde ölenler şehit sayılır mı?  Ayet ve hadislerde depremde hayatını kaybedenler şehit sayılır mı? Doğal afet şehidi nedir? İşte tüm detaylar!

DEPREMDE ÖLENLER ŞEHİT OLUR MU?

Dün yaşanan depremlerin ardından binlerce kişi göçük altında kalırken yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından vatandaşlar, deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların şehit olup olmadığını araştırmaya başladı.

2020 yılında meydana gelen Erzincan depreminden sonra konuya dair çeşitli açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı.Prof. Dr. Ali Erbaş, depremde hayatlarını kaybedenlerin "Depremde vefat edenlerin hükmen şehit olduklarını" ifade etti.

Erbaş, Zilzal Suresi'ne de değinerek kıyametin "zelzele" kelimesi ile anlatıldığını, depremin kıyametin bir alıştırması olduğunu ve afetlerden ders alınması gerektiğini belirtti.

Bunun haricinde bazı hadis-i şeriflerde de bu konuya değiniliyor.

Hadis-i şerifte, (Suda boğulan, yangında ölen, duvar ve enkaz altında kalarak ölen, şehittir) buyuruldu. (İbni Asakir)

Deprem olunca evden çıkıp açık yere gitmelidir. Resulullah efendimiz, yolda eğri duvarın önünden koşarak geçti. (Hindiyye)

DOĞAL AFET ŞEHİDİ NEDİR?

Doğal afet şehidi sorusuna ise şu şekilde cevap veriliyor:

“Doğal âfetler sebebiyle, mesela depremde, yangında, sel felaketinde, çığ altında kalmakla, yıldırım düşmekle, tsunamide, denizde ölmüş olsa yine şehit olur. Bunlara (doğal âfet şehidi) denmez. Dense de, şehitliklerine zarar gelmez. Çünkü şehitlik İslâmî bir tabirdir.”

DEPREMDE ÖLENLER ŞEHİT SAYILIR MI AYET, HADİS? 

Bu fetvalardan anlaşıldığına göre, depremden kaçmayan intihar etmiş sayılmaz. Müstehabı terk etmiş olur. Depremden kaçmayan mutlaka ölür diye bir şey yoktur. Depremde ölenin imanı varsa mutlaka şehittir.

Hadis-i şerifte, (Suda boğulan, yangında ölen, duvar ve enkaz altında kalarak ölen, şehittir) buyuruldu. (İbni Asakir)

Deprem olunca evden çıkıp açık yere gitmelidir. Resulullah efendimiz, yolda eğri duvarın önünden koşarak geçti. (Hindiyye)

Bu fetvalardan anlaşıldığına göre, depremden kaçmayan intihar etmiş sayılmaz. Müstehabı terk etmiş olur. Depremden kaçmayan mutlaka ölür diye bir şey yoktur. Depremde ölenin imanı varsa mutlaka şehittir.

DOĞAL AFET ŞEHİDİ NEDİR?

Sual: (Doğal âfet şehidi) deniyor. Böyle bir şey var mıdır?

Kim, nerede, nasıl ölürse ölsün, Müslüman değilse şehit olmaz. Gayrimüslim ise, zulmen de öldürülse şehit olmaz. İmanı varsa, yani itikadı düzgün bir Müslümansa, günahları çok olsa da, savaşta ölsün, anarşide ölsün, görevde ölsün, kanser gibi hastalıklardan ölsün, şehit olur. Doğal âfetler sebebiyle, mesela depremde, yangında, sel felaketinde, çığ altında kalmakla, yıldırım düşmekle, tsunamide, denizde ölmüş olsa yine şehit olur. Bunlara (doğal âfet şehidi) denmez. Dense de, şehitliklerine zarar gelmez. Fakat içkiden çatlayıp ölene, meyhane şehidi veya sosyalizm uğrunda ölene, devrim şehidi demek yanlış olur, çünkü şehitlik İslâmî bir tabirdir.

Bakmadan Geçme