• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomist Özel'den önemli çağrı: Servet Vergisi getirilsin!

Ekonomist Özel'den önemli çağrı: Servet Vergisi getirilsin!

Türkiye'nin gündeminde ÖTV ve KDV zamları var. Halkın son vergi zamları ile ciddi manada ezildiğine dikkat çeken Ekonomist Erdal Özel, vergi sisteminde yenilikler olması gerektiğini savunarak ''Servet Vergisi' getirilmesi gerekir' dedi.

Ekonomist Özel'den önemli çağrı: Servet Vergisi getirilsin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bütçe gelirlerinin çoğunlukla vergilerden oluştuğuna dikkat çeken Ekonomist Erdal Özel, "Mehmet Şimşek ve ekibinin bütçe açığını kapatmak için vergi konusuna ağırlık vermesi anlaşılabilir bir durum. Tabi vergilerin vatandaşa yönelik acı reçete halinde olması can sıkıcı." İfadelerini kullandı.


Öncelikle dolaylı vergiler değil doğrudan vergilere ağırlık verilesi gerektiğini savunan Özel, şunları kaydetti:
"Servetin vergilendirilmesi son derece önemli. Bu uygulanmadan gelir dağılımında adaletsizliğin büyüyerek devam ettiğini göreceğiz. Fakirin daha da fakirleştiği süreç Türkiye’nin içine girmek istemeyeceği bir sürecin habercisi olur. Vatandaşın astronomik vergilere boğulması kayıt dışı ekonomiyi tetikler ve uzun vadede vergi gelirini arttırmayı bırakın daha da düşük seviyelere gelmesine sebep olur. KDV dahil uygulamasının sonlandırılması, nihai tüketicinin vergi iadesini almasının sağlanması ve KDV’nin vergi gelirlerinden çıkarılması adaleti sistem için önemli. KDV iadesi almayan vatandaş faturasının da fişinin de peşine düşmez, vergi kaçırmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürer. Ücretli çalışanlardan sabit şirketlerden kademeli vergi alınmalı. Şuan tam tersi uygulanıyor. Vergi aflarından vaz geçilmeli, vergi kaçakçılığına ağır cezalar verilmeli, süreçleri denetlenmeli."


Vergi sisteminde yenilik yapılmasını öneren Ekonomist Erdal Özel, "'Servet Vergisi' getirilmesi gerekir. Konut ve barınma sorununu çözdüğünüz zaman 3 yıl asgari ücrete zam yok deseniz kimsenin sesinin çıkmayacağı en temel sorun. Gıda ve barınma ne yazık ki insanların gelirlerinin büyük kısmını aktarmak zorunda kaldıkları iki kalem. Barınma sorunun çözüm ayrıca milli güvenli sorunu haline de gelebilecek kadar önem arzetmekte. Bu sorun için arz-talep dengesini iyi analiz etmek gerekiyor. Ülkemizde konut fiyatlarına artışın en önemli sebebi arz yetersizliği değil talep fazlalığı. Yabancı göçmen sorununun çözümü, yabancı ülke vatandaşlarının, Türk vatandaşı olan ancak Türkiye’de ikamet etmeyenlerin konut alımlarının engellenmesi ilk adım olacaktır. Sonraki adımda ise ihtiyaç dışında ev sahibi olanlara yönelik uygulanacak vergiler geliyor. Bir evi olan vatandaşa yıllık 50.000 Tl gibi bakım onarım destekleri verilmeli ancak ihtiyaç dışında evi olanlara rayiç bede üzerinden kademeli olarak yıllık %25 - %50 gibi oranlarda vergi (Servet Vergisi) uygulanmalı. Kira üst sınırı getirilerek kiralarda artışın önüne geçilmeli ve konut arzında artışa yönelik teşvik edici adımlar atılmalı. Bu sayede satışa çıkan konut sayısında artış olacak fiyatlar geriye çekilecek ayrıca ortaya çıkan nakit paranın bankalar vasıtası ile ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır. Vergi mükellefiyeti olmayanların kira geliri elde etmesi yasaklanmalı, bu şekilde kazanç elde etmek isteyenlerin hizmet sektöründe yeterli sermaye ve donanıma sahip olduğunu ispatlaması ve vergi mükellefi olduktan sonra faaliyete geçmesi sağlanmalıdır.  Nasıl ki arabanızı kiralamak için vergi mükellefi olmak, oto kiralama şirketi kurmak ya da ortak olma zorunluğunuz var is ev kiralamada da benzer uygulamalara geçilmesi gerekiyor. Unutulmamalıdır ki kira barınma sorunu çözülürse vatandaş tarafındaki ekonomik sorunları bir çoğu çözülür."dedi.

Bakmadan Geçme