• Haberler
  • Güncel
  • Faydası saymakla bitmiyor. Salata, çorba ve pilav olarak tüketilebiliyor…

Faydası saymakla bitmiyor. Salata, çorba ve pilav olarak tüketilebiliyor…

Glütene karşı hassasiyeti olanlar başta olmak üzere kara buğday çok sayıda hastalığa iyi geliyor. Kara buğdaydan yapılan yemekler çölyak hastalığı olanlar için adeta şifa dağıtıyor.

İnsan sağlığı için faydaları saymakla bitmeyen kara buğdaydan nefis yemekler yapılıyor. Özellikle çölyak hastaları için birebir olan kara buğday, bünyesinde glüten bulunmadığı için tercih edilir. Kara buğdayın en belirgin faydası ise kanda bulunan şeker seviyesini düşürmesi ve kalp sağlığını korumasıdır. Günümüzde pek yaygın tüketilmese de kara buğdayın kıymeti ve değeri halen biliniyor. 

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ADETA İKSİR GÖREVİ GÖRÜYOR!

dietprof.com’da yer alan bir faydalı içerikte kara buğday ekmeğinin önemine vurgu yapıldı.

Faydası saymakla bitmiyor. Salata, çorba ve pilav olarak tüketilebiliyor…

Kara buğdayın başlıca faydaları şöyle:

Gluten İçermez

Çölyak hastalığı; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan ‘’gluten’’ isimli maddeye karşı vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Karabuğday ekmeği,gluten içermemesinden dolayı çölyak hastaları için tercih edilebilen önemli bir gıdadır.

Besin Değeri Yüksektir

İçerdiği fenolik maddeler,antioksidanlar ve lif bileşenleri karabuğdayın eklendiği gıdanın fonksiyonel özelliklerini ve besin değerlerini arttırır.

Kolesterol, Tansiyon ve Diyabete Karşı Olumlu Etkileri Vardır

Yapılan araştırmalarda karabuğdayın yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabeti engellediği gösterilmektedir.

Prebiyotiktir

Prebiyotikler, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri besleyen özel liflerdir. Karabuğday, bağırsaklarımızda laktik asit bakterilerini artırması ve dirençli nişasta oranının yüksek olması sebebi ile prebiyotik gıda olarak sınıflandırılır.

Faydası saymakla bitmiyor. Salata, çorba ve pilav olarak tüketilebiliyor…

İyi Bir Lif Kaynağıdır

Lif alımı, sindirim sistemimizin sağlıklı şekilde çalışabilmesi için çok önemlidir. Karabuğday ekmeği diyet lifinin önemli bir kaynağıdır. Lif açısından zengin olması ile kolon kanserini, obezitenin ve diyabetin önlenmesi açısından da fayda göstermektedir.

Antioksidan İçeriği Yüksektir

Vücudumuzda bulunan ve serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı maddelerle savaşan maddelere antioksidan diyoruz.Karabuğday ekmekleri,kuvarsetin ve rutin içermesinden dolayı antioksidan içeriği açısından zengin ekmekler arasında yer alır.

MAGNEZYUM VE FOSFOR ZENGİNİ

Kara buğday, gluten içermeyen bir tahıl türüdür. Bu nedenle çölyak hastalığı olanlar veya gluten hassasiyeti olanlar için iyi bir alternatiftir. Kara buğdayın faydaları arasında kan şekerini düzenlemesi, kalp sağlığını koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve sindirim sistemini desteklemesi sayılabilir. Kara buğday, lif, protein, demir, magnezyum, bakır, manganez ve fosfor gibi önemli besin maddeleri açısından zengindir. Ayrıca antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip flavonoidler içerir. Kara buğday, pilav, salata, çorba, ekmek ve kek gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Kara buğdayın faydalarından yararlanmak için haftada birkaç kez tüketmeye özen gösterin.

KARA BUĞDAYDAN YAPILABİLECEK YEMEKLER

Pişirilmiş Kara Buğday: Kara buğday tanelerini yıkayıp suyla haşlayabilirsiniz. Yaklaşık 2 su bardağı suya 1 su bardağı kara buğday ekleyerek pişirebilirsiniz. Daha sonra suyunu süzüp servis edebilirsiniz. Pişirilmiş kara buğdayı et yemekleri, sebzeler veya salatalarla birlikte tüketebilirsiniz.

Kara Buğday Pilavı: Kara buğdayı pirinç gibi kullanarak pilav yapabilirsiniz. Soğan, sebze ve baharatlarla zenginleştirerek lezzetli bir pilav hazırlayabilirsiniz.

Kara Buğday Salatası: Pişirdiğiniz veya haşladığınız kara buğdayı soğuduktan sonra doğranmış sebzeler, yeşillikler, zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırarak sağlıklı bir salata yapabilirsiniz.

Kara Buğday Çorbası: Pişirilmiş kara buğdayı sebzeli bir çorba içinde kullanabilirsiniz. Özellikle soğuk havalarda besleyici bir seçenek olabilir.

Kara Buğday Unu: Kara buğday tanelerini öğütüp un haline getirebilirsiniz. Bu unu ekmek, kek veya hamur işlerinde geleneksel unun yerine kullanabilirsiniz.

Kara Buğday Lapası: Süt veya bitki bazlı süt alternatifleri ile kara buğdayı pişirerek kahvaltı için besleyici bir lapaya dönüştürebilirsiniz. Üzerine meyve veya kuruyemişler ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Kara Buğday Ezmeleri: Kara buğdayı ezerek veya püre haline getirerek, ekmek üstüne sürülebilecek sağlıklı bir alternatif elde edebilirsiniz.

Kaynak: dietprof.com

Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme