1. HABERLER

  2. KONYA

  3. Kafası karışan Konyalı’nın imdadına Valilik yetişti! İşte Konyalı’nın Koronavirüs tedbirleriyle ilgili en çok sorduğu soruların cevapları
Kafası karışan Konyalı’nın imdadına Valilik yetişti! İşte Konyalı’nın Koronavirüs tedbirleriyle ilgili en çok sorduğu soruların cevapları

Kafası karışan Konyalı’nın imdadına Valilik yetişti! İşte Konyalı’nın Koronavirüs tedbirleriyle ilgili en çok sorduğu soruların cevapları

Koronavirüs salgını nedeniyle artan vakalar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu bir dizi karar aldı. Bu kararlar sonrası kafası karışan vatandaşın imdadına Konya Valiliği yetişti.

A+A-

Koronavirüs salgınında yeni döneme girildi. 10 Mart’tan bu yana Türkiye’de devam eden, dünyanın devlerine diz çöktüren salgında yeni tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamaların genişletebileceği sinyalini de verdi.

Alınan tedbirlere rağmen vakalar artışını sürdürünce hafif olarak tabir edilen tedbirler uygulamaya alındı. Bu tedbirler vatandaşın kafasını karıştırınca Konya Valiliği de sıkça soruların sorulara cevap verdi.

İşte en çok sorulan 10 soruya Konya Valiliği’nin verdiği cevaplar:

SORU 1. 20 YAŞ ALTINDA OLUP DA ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLER İLE PROFESYONEL VEYA MİLLİ SPORCU OLANLAR SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN MUAF MIDIR?

Cevap 1: Bazı üniversitelerde teknik eğitim veren mühendislik fakültesi/tıp fakültesi gibi bölümlerde yüz yüze eğitim devam etmektedir. Bu yaş grubundaki öğrencilere durumlarını belgelemeleri amacıyla üniversite yönetimince ders programını gösterir şekilde özel bir belge verilecek olup, bu belgenin gerektiğinde ibrazı ile 20 yaşın altındaki öğrenciler bu yaş grubu için getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacaktır.

20 yaş altı profesyonel veya milli sporcular, profesyonel veya milli sporcu olduklarını belgelemeleri kaydıyla sportif faaliyetleri (müsabaka, antrenman, bu amaçlarla seyahat vb.) kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacaktır.

SORU 2. 65 YAŞ VE ÜZERİ VATANDAŞLARIMIZIN ŞEHİRLERARASI SEYAHATLERİNDE İZİN BELGESİ GEREKLİ MİDİR?

Cevap 2: 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 20.05.2020 tarih ve 8206 sayılı Genelgemiz çerçevesinde ancak Seyahat İzin Belgesi almaları koşuluyla şehirlerarası seyahat edebilecek olup her türlü şehirlerarası toplu ulaşım aracına (uçak, otobüs, tren, vapur vb.) ilişkin bilet satış sürecinde Seyahat İzin Belgesinin alınmış olması şartı aranacaktır.

SORU 3. 65 YAŞ VE ÜZERİNDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI (DOKTOR, DİŞ HEKİMİ, ECZACI VB.), SEÇİMLE GÖREVE GELENLER (BELEDİYE BAŞKANI, MUHTAR VB.), AVUKAT, AKADEMİSYEN, VETERİNER, SERBEST MUHASEBECİ-MALİ MÜŞAVİR GİBİ MESLEK GRUPLARININ MENSUPLARI BU YAŞ GRUBU İÇİN GETİRİLEN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINA TABİ MİDİR?

Cevap 3: Genelge ile gün içerisinde 10:00 ila 13:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızdan işyerleri ile illiyetlerini gösteren çalışma/SGK kaydı vb. belgeyi ibraz edenler istisna tutulduğundan yukarıda adı geçen meslekleri icra eden 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız kısıtlamadan muaftır.

SORU 4. 20 YAŞ ALTI GENÇ VE ÇOCUKLAR ŞEHİR İÇİ VEYA ŞEHİRLERARASI YOLCULUĞU NASIL YAPACAKLAR?

Cevap 4: 20 yaş altı gençler ve çocuklarımız 30.05.2020 tarih ve 8558 sayılı Genelgemizde belirlenen çerçeve içerisinde yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile herhangi bir belge aranmaksızın şehir içi ve şehirlerarası yolculuk yapabileceklerdir.

SORU 5. ÇOCUKLARINI KREŞ YA DA BAKICIYA BIRAKMAK ZORUNDA OLAN EBEVEYNLERİN ÇOCUKLAR İÇİN GETİRİLEN KISITLAMA SAATLERİNDE ÇOCUKLARINI GETİRİP GÖTÜRMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Cevap 5: 29.05.2020 tarih ve 8483 sayılı Genelgemiz çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlamasına tabi çocuklarımız ve gençlerimizin ihtiyaca göre bakıcıya, aile büyüklerine, kreş̧ veya gündüz bakım evlerine gidebilmesi ve kısıtlama getirilen saat dilimleri içerisinde veli/vasilerinin nezaretinde yolculuk yapabilmesi mümkündür.

SORU 6. KPSS, KARİYER MESLEKLERİN GİRİŞ SINAVLARI, TOEFL, IELTS GİBİ ÜLKE GENELİNDE DÜZENLENEN SINAVLARA GİRECEK KİŞİLER SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN İSTİSNA MIDIR?

Cevap 6: Genelgemiz ile KPSS ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler ile refakatçilerinin kısıtlamadan muaf oldukları belirlendiğinden bu sınavlara girecek her yaş grubundaki kişiler sokağa çıkma saat kısıtlamasına tabi olmayacaklardır.

SORU 7. İNŞAAT SEKTÖRÜ HAFTA SONU UYGULANACAK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN MUAF MIDIR?

Cevap 7: İnşaat sektörü ve çalışanları Genelgenin 5.1/ğ ve 5.2/ğ hükümleri uyarınca üretim ve imalat tesisleri ile buralarda çalışanlar için getirilen istisna hükmü kapsamında olduğundan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

SORU 8. HASTANELERDE (ÖZEL HASTANELER DAHİL) BULUNAN YEME-İÇME MEKANLARI (KANTİNLER, KAFE VB.) GENELGE KAPSAMINDA YEME-İÇME YERLERİ İÇİN GETİRİLEN KISITLAMALARA TABİ MİDİR?

Cevap 8: Hastanelerde bulunan yeme-içme mekânları (kantinler, kafe vb.) Genelge kapsamında yeme-içme yerleri için getirilen kısıtlamalara (çalışma saatleri, servis yöntemi vb.) doğrudan tabi değildir. Hastanelerde bulunan yeme-içme yerlerinin çalışma usul ve esasları hastane yönetimlerinin vereceği karar doğrultusunda belirlenecektir.

SORU 9. LOKANTA VE RESTORANLARA YÖNELİK GETİRİLEN KISITLAMALARA OTELLER VE KONAKLAMA TESİSLERİNDEKİ LOKANTA VEYA RESTORANLAR TABİ MİDİR?

Cevap 9: Oteller ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar sadece konaklama yapan müşterilerine yönelik yemek hizmeti verebilecek olup diğer lokanta veya restoranlara yönelik getirilen kısıtlamalara tabi değildir. Ancak oteller ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar dışarıya paket servisi yoluyla satış yapamazlar.

SORU 10. HAVAALANLARI İÇERİSİNDEKİ LOKANTA VE RESTORANLAR GENELGEDE GETİRİLEN KISITLAMALARDAN MUAF MIDIR?

Cevap 10: Havaalanları içerisindeki yeme içme mekânları (lokanta, restoran, kafe vb.) sadece yolculara ve ulaştırma sektöründe çalışanlara hizmet vermek koşuluyla Genelge kapsamında yeme-içme yerleri için getirilen kısıtlamalara tabi değildir.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.