• Haberler
  • Ekonomi
  • Üzüm bağlarında verimlilik için yoğun çalışma: Salkım altı kartlaşmayla mücadele

Üzüm bağlarında verimlilik için yoğun çalışma: Salkım altı kartlaşmayla mücadele

Sarıgöl ilçesindeki üzüm bağlarında, salkım altı kartlaşan yapraklarla mücadele edilerek daha sağlıklı ve verimli ürünler elde etmek için üreticiler yoğun bir çalışma yürütüyor.

Manisa'nın Sarıgöl ilçesi, üzüm bağlarıyla ünlü bir bölge olarak bilinirken, üreticiler daha sağlıklı ve verimli ürünler elde edebilmek için salkım altı kartlaşan yapraklarla mücadele ediyorlar.

Sarıgöl ve çevresindeki çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm bağlarında, salkım altı kartlaşan yaprakların ve salkımdaki dökülmeyi önlemek amacıyla yoğun bir çalışma sürüyor.

Sarıgöllü üzüm üreticisi Fatih Akın, üzüm bağlarında yapılan çalışmalar hakkında şunları söylüyor: "Çekirdeksiz üzümlerde çiçek öncesi veya hemen sonrası, çekirdekli üzümlerde ise çiçek başlangıcı üzümün altındaki artık görevini tamamlayıp kartlaşan ve küçülmeye başlayan dip yaprakları alırız. Bağ hava almış olur. Hastalıklardan doğal yöntemle korumuş oluruz. Ayrıca çekirdekli üzümlerde çiçek içinde alınan yaprak bağın sürgününü durdurup asmanın yararlı bölgeye güç vermesini sağlar ve fazla çiçek dökülmesini önler. Çekirdeksizlerde hedef dökülmeyi azaltmamak olduğu için bu işi ya çiçekten önce ya da çiçek bitiminde yapmakta fayda vardır. Bu da gücün yine salkıma gitmesini, salkım ve tanenin daha iyi büyümesini sağlar. Ayrıca ilaç salkımlara daha iyi işlemiş olur."

Üzüm bağlarında yapılan bu titiz çalışmaların amacı, daha sağlıklı ve verimli ürünler elde etmek ve üzüm sektörünü daha rekabetçi hale getirmektir. Sarıgöl ve çevresindeki üreticiler, bu çalışmalarla gelecek ürünlerin kalitesini artırmayı hedefliyorlar.

Bakmadan Geçme