UZMANLAR, YAZ AYLARINDA AŞIRI YAĞLI YEMEKLERİN YERİNE SEBZE VE MEYVE AĞIRLIKLI BESLENME ÖNERİYOR
Yazın gelmesi ve sıcakların artması, özellikle insan metabolizması üzerinde etkili oluyor. Uzmanlar, vatandaşların yaz aylarında beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini vurguluyor.
Özellikle Afrika sıcaklarının etkili olduğu şu günlerde ağır ve yağlı yemeklerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu tür yiyeceklerin metabolizmayı çok yavaşlattığını ve kalp krizi riskini arttırdığını dile getiriyor. Yağlı ve ağır yemeklerin yerine sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme öneren uzmanlar, özellikle mevsim meyveleri olan kiraz, karpuz, kavun, üzüm, çilek ve şeftali gibi sulu meyvelerin tercih edilmesinin hem vücuda gerekli vitamini ve enerjiyi sağladığı, hem de sıcaklarda
kaybedilen suyun geri kazanımında önemli rol oynadığını ifade ediyor.
Uzmanlar ayrıca yaz aylarında salatalık, domates, marul gibi sebzelerle hazırlanan salataların daha çok tercih edilmesini önerirken, hamur işi ve yağlı yiyeceklerin vücutta yorgunluğa, baş ağrısına ve tansiyona neden olduğu için tercih edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Uzmanlar, gün içinde ter yoluyla kaybedilen su ve mineralin karşılanması için vatandaşların mutlaka bol bol su ya da sıvı gıdalar tüketmesi gerektiğini ifade ederken, çay, kahve, gazlı ve alkollü içeceklerin ise daha az tercih edilmesinin yararlı olacağını hatırlatıyor. Uzmanlar, bunlar yerine meyve suyu, soda, ayran, süt gibi ürünlerin daha yararlı olduğunu ve kaybedilen mineral ve vitaminlerin geri kazanımında önemli rol oynadıklarını belirtiyor.
www.hakimiyet.com