Fırsat gün ve geceleri vardır. bunlar; bizlerin içinde olduğu;yanlışlık, hatalar, günahlar ve çirkinliklerden kurtulmak için bir çeşit kurtuluş yollarıdır. Allah’ın bizlere lütfudur.
Her kandil gecesi, bunun için göz yaşı dökeriz, yalvarır, yakarırız. Dün de öyle oldu. Bu, kıyamet kopuncaya kadar böyle devam edecek. Miraç ve İsra dediğimiz olay acaba bize ne anlatıyor? Kur’anda anlatılan sure ve ayetler bizi nereye getirmek, nereden alıp götürmek istiyor? Bizi hangi pozisyondan hangi derecelere yükseltmek için formüller arıyor? Bunu madde madde ele alacak olursak şu durumlar ortaya çıkar;
1.Beş vakit namaz:
mükemmel kılınan bir namaz, müminin miracı sayılmaktadır. Bu nedenle bütün şartlarına uygun şekilde kılınan bir namaz, insanları her türlü kötülükten uzaklaştıracaktır. Bu; “Muhakkak namaz, insanı bütün kötülüklerden uzaklaştırır” ifadesinde yerini bulur.
2. Bakara suresinin son iki ayeti (Amenerrasulü); de ifadesini bulan; “Biz onlardan hiç birisinin arasını ayırmayız” şeklinde belirtilen; peygamberler arasında ayırım yapmayız. Yani durmadan dillendirilen; “Dinler arası diyalog” konusunu Kur’an zaten başlangıçta ele almıştır.
Peygamberimizin Rabbine selam ve ihtiramını arz ettiği, Allah’ın da ona selamla hitap ettiği ve inananlara esenliklerin dilendiği Tahiyyat duasındaki diyalog.
3.Allah’a şirk koşmak dışında bütün ümmetin cennete gireceği. Ayrıca, Hz. Muhammed cennete girmeden, diğer peygamberlerin cennete girmeyeceği, Muhammed ümmeti cennete girmeden diğer ümmetlerin cennete girmeyeceği.
4. mucizelerin kesinlikle itirazsız kabul edilmesi. Mirac olayında Hz. Ebubekir’in tutumu ve “Sıddık” lakabını alması.
5.yetim malı yememeyi öğütlüyor;
bunlara uyduğumuz zaman; Temiz toplumu elde etmiş ve adam olmuş oluruz.
www.hakimiyet.com