BAĞLANTILAR
HAVA TAHMİNLERİ
Konya Ankara
Aksaray Kayseri
Karaman Antalya
Niğde Kırşehir
Afyon Isparta

Zenginlik mi Güzel Fakirlik mi?

Lütfi AYHAN - lutfiayhan@mynet.com

Geçenlerde maddi durumu iyi olan bir arkadaşımı ziyaret ettim. 08.01.2010 03:33:42
Yazıyı KüçültYazıyı Büyüt

Söz döndü dolaştı zenginlik fakirlik mevzuuna geldi. Dini bilgisi de Türkiye ortalamasının üstünde olan arkadaşım “Müslüman’ın zengin olanı Allah katında daha makbul” anlamına gelen sözler söyledi. Bir süre sonra da bir Tv tartışmasında Müsiadın eski başkanı Erol yarar ile İhsan Açıkel adlı bir yazarın aynı mevzudaki tartışmalarını seyrettim. Onlarda kendi tezlerine dayanaklık yapacak ayetler hadisler okudular.

İlk insandan bu güne, bütün toplumlarda (Müslim - gayri Müslim, Afrikalı - Asyalı, Beyaz derili - siyah derili…) insanların hepsinin maddi yönden “bir tarağın dişleri” gibi eşit olduğu görülmemiştir. Bu halde zaten mümkün değildir, fıtrata aykırıdır. Zenginlik mi güzel fakirlik mi? Zengin olanlar iyi de fakir olanlar kötü mü? Allah zenginlik verdiği insanları daha fazla mı seviyor? Yoksa onlara malı imtihan için mi verdi?

 

KURAN VE HADİSLER NE DİYOR?

Bu konuda Kitabımız Kuran ve Peygamberimiz ne diyor? Kuran-ı Kerimde iyi insanlar tarif edilirken ölçü hiçbir zaman zenginlik veya fakirlik, güçlülük veya zayıflık, güzellik veya çirkinlik ölçü olarak alınmıyor. Mesela hiçbir ayette;  “zenginler cennete gidecek fakirler cehenneme” (veya aksi bir ayet) diye bir ayete rastlayamazsınız. Allah teala bize gönderdiği ezeli ve ebedi gerçek olan kitabında İyileri ve cennetlikleri tarif ederken onların renklerine, cinsiyetlerine, ırklarına…bakmadığı gibi zengin veya fakir olduklarına da bakmıyor. Allah, iyi - kötü, güzel – çirkin ayrımını yaparken gösterdiği tek ölçü var; TAKVA. Nedir takva? Allah’a yakınlık, İslam’a uygun yaşama hali. Bu hali yakalayan bir fakir, bin zenginden daha hayırlı; takvalı bir hayat süren bir zengin de takvasız binlerce fakirden daha hayırlıdır.

Kuranda bize örnek gösterilen insanlardan kimisi fakir kimisi zengin. Mesela Hz Süleyman, Hz Davut zengindiler. Peygamber Efendimiz fakir miydi ?Peygamberimiz önceleri zengindi sonraları fakir.


 O, başarılı bir iş adamıydı. Bu özelliğinden dolayı çok genç bir yaşta Haticet’ül Kübra (r.anh) onu ticaret kervanlarının yöneticisi yapmıştı. İyi bir geliri, saygın bir konumu vardı toplumda.Varlıklı olması peygamberlikle görevlendirilmesine mâni olmamıştı. Varlıklı olması, insanlığın en takvâ sahibi kişisi olmasını da engellememişti. Lâkin o, varlıklar içerisinde zâhid olmayı tercih etmişti.O değil miydi ki, Allah (c.c), kendisini kul bir peygamber olmakla melik bir peygamber olmak arasında muhayyer bıraktığında; "Ben kul peygamber olmayı tercih ediyorum!" diyen ve öldüğünde hiçbir miras bırakmayan, Kızı Fatımayı evlendirirken ona çeyiz olarak birkaç basit eşyadan başka bir şey vermeyen…

 Râşid halifeler fakir miydi?Meselâ Hz. Ebu Bekir fakir miydi?


Hayır, o da gâyet başarılı ve zengin bir iş adamıydı. Zenginliği onu Hz. Peygamber’den sonra takvâda mü’minlerin “rol modeli” olmasını engellememişti. Peki, Hz. Ömer fakir miydi?O da varlığı ve verâsıyla meşhurdur. Beytülmal hükmünde olmasına rağmen tasarruflarıyla âdil olmanın darb-ı meseli olmak nasıl mümkün oldu sanıyoruz!  Tâcirdi, başarılıydı ve de râşid halifelerin ikincisiydi.Ya Hz. Osman? Onun zenginliği ise dillere destandı. Hem de İslâm ordusunun savaş techizatını rıza-yı ilâhi için tek başına karşılayacak kadar zengin.

Hz. Ali’ye gelince.Râşid halifeler arasında fakir olan tek kişi oydu. Gönlü en zengin fakirdi. Yiğitti, hikmet sahibiydi, ama fakirdi. Peygamberimizin sahabeleri arasında fakir olanda vardı zengin olanda. İslami anlayışta, “fakirlik ve zenginlik Allah tarafından verilir.” Ölçüsü her zaman geçerlidir. O zaman, zengin bir Müslüman zengin olduğu için övünemez, kendini yüksek göremez;  fakir bir Müslüman da bu durumundan dolayı üzülmez, bu halin bir ceza olduğunu aklına bile getirmez. Çünkü malı veren Allah’tır. Müslüman zengin cömert, Müslüman fakirde sabırla bu hallerinin gereğini yerine getirmiş olur.  
Şimdi bu tabloya bakarak mal ve dindarlık ilişkisini Müslümanca yorumlayabiliriz sanırım.İslâm’da; servet sahibi olmak veya olmamak TAKVAYA engel değildir.Üstünlük malda mülkte,güzellikte çirkinlikte, beyazlıkta siyahlıkta, kadınlıkta erkeklikte değil; Takvadadır. 

 

Bu yazı toplam 310 kez okunmuş.

Yorumlar

  • İKİSİNİ DE YAŞAMADAN BU SORUYA CEVAP VERİLMEZ

    Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.

    kerim 02.02.2010 03:51:00

Sizde bu yazıya yorum ekleyebilirsiniz!
KULLANICI GİRİŞİ
ARAMA

Detaylı arama >>

Şu an sitemizde 4 aktif ziyaretçi bulunmaktadır. [+] Ayrıntılı istatistikler için tıklayın.

HakimiyetYeni Gazete İletişim ve Yayıncılık Ltd. Şti. | Copyright © 2008, All Rights Reserved. Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. Herhangi bir haber veya içerik; izinsiz ve/veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.