Son Dakika
BAĞLANTILAR
HAVA TAHMİNLERİ
Konya Ankara
Aksaray Kayseri
Karaman Antalya
Niğde Kırşehir
Afyon Isparta

Regaib Gecesi (Leyle-i Regaib)

VEYİS ERSÖZ - veyisersoz@yahoo.com

İslam dininde bazı aylar, bazı gün ve geceler ile bazı mekanlar diğerlerinden daha faziletli ve daha kutsaldır.03.07.2008 00:23:32
Yazıyı KüçültYazıyı Büyüt

Ayların içinde Ramazan, günlerin içinde Cuma ve bayram günleri, gecelerin içinde Regaib, Berat ve Kadir Geceleri mekânlar içinde ise Kabe-i Muazzama’nın ve Ravza-i Mutahhara’nın bulunmuş olduğu yerler diğerlerine nazaran daha mübarek, daha kutsal ve daha faziletlidir. Hicri aylardan Receb ayı üç ayların başlangıcı olup, Onun ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gece “Regaib Gecesi”dir. Bugün idrak edeceğimiz Regaib gecesinin bir adı da “Leyle-i Regaib”dir. İşte bu gece fazilet yönünden çok üstün bir gece olup, Onu gereği gibi ihya etmeye çalışmalıyız. Bütün şuurlu Müslümanlar bu mübarek gecenin feyzinden, bereketinden nasibini almak için Cenab-ı Hakk’a ilticada bulunmalı, af ve mağfirete nail olabilmek için gayret etmeli, gözyaşı dökmelidir.

Peygamber (SAV) Efendimiz bu mübarek sözlerinde: “Allah’ım, bize Receb ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir” diye dua etmişlerdir. İşte şimdi bu üç ayların birincisi olan Receb ayına girmiş bulunuyoruz. Mübarek üç aylarda kendimizi daha iyi kontrol etmeye, ilahi emirlere ve yasaklara karşı daha iyi uyum sağlamaya çalışmamız gereklidir. Müslümanlar olarak ele geçen bu önemli imkanları bu güzel fırsatları gereği gibi değerlendirmemiz lazımdır. Zira böylesine önemli fırsatlar her zaman ele geçmeyebilir. Öyleyse çok uyanık olmamız icap eder. Bu gece idrak edeceğimiz Regaib Gecesi hakkında Enes (RA)’den rivayet edilen oldukça uzun bir Hadisi-i Şerif’in sonunda Resulullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyururlar: “…Fakat dikkat et, Receb’in ilk Cuma gecesinde (yani bu gece) uyanık ol. O geceyi gaflet ile geçirme. Çünkü melekler o geceye Regaip gecesi diye ad koymuşlardır. Zira o gecenin üçte biri geçtiğinde yer ve gök melekleri Kabe-i Muazzama ve havalisinde toplanırlar. Allahü Teala meleklerin toplantısı üzerine: (Ey Meleklerim, ne istiyorsunuz?) diye sorar. Melekler: “Ey Rabbimiz senden istediğimiz ve temennimiz, Receb’in oruçlarını günahlarını bağışlamandır” derler. Hak Teala da: (Receb’in oruçlarını affettim) der. Üç aylar ve mübarek geceler hakkında Peygamber (S.A.V.) Efendimizden pek çok hadisi şerif varit olunmuştur. Ayrıca İslam büyükleri de bu aylar ve gecelerin kutsiyetini, önem ve ehemmiyetini ifade eden çok güzel açıklamalarda bulunmuşlardır. Üç aylar hakkında Zinnuni Mısri şöyle der: “Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır. Yani ekip suladığını biçip devşirecek bir aydır. Ve herkes ektiğini biçer, amelinin karşılığını alır. Tohum ekmeyen, hasat mevsimi gelince pişman olur. “Receb ayı tohum ekme ayı olarak nitelendirilmektedir. Onun için her Müslüman bu ayda her türlü ibadet ve taatlarını artırmak ve hasat mevsiminde bol verim almak için ciddi bir gayretin içinde bulunmalıdır.

Leyle-i Regaib veya Regaib Gecesi denilen ve bu isimlerde anılan bu geceyi ve önümüzdeki gelecek olan diğer mübarek geceleri çeşitli ibadetlerle geçirmek ve böylece çok yönlü ilahi ecir ve sevaba nail olmak lazımdır. Bu gecelerde yapılan istiğfarlar, ibadet ve taatların mükafatı daha fazladır. Onun için böylesine, ele yılda bir defa geçen geceleri şuurlu bir şekilde ihya etmeye çalışmalıdır. Bu geceye Regaib adının verilmesi bol ihsan ve bağışların olmasındandır. Bu gecede Peygamberimiz bazı tecelliyata ve manevi bağışlara mazhar olmuştur. Bu mübarek gecenin ve üç ayların milletimiz, memleketimiz ve alemi İslam için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ve temenni ederiz.

Bu yazı toplam 210 kez okunmuş.

Yorumlar

Bu yazı için kayıtlı yorum bulunmamaktadır.

İlk yorumu siz yapın!

Şu an sitemizde 10 aktif ziyaretçi bulunmaktadır. [+] Ayrıntılı istatistikler için tıklayın.

HakimiyetYeni Gazete İletişim ve Yayıncılık Ltd. Şti. | Copyright © 2008, All Rights Reserved. Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. Herhangi bir haber veya içerik; izinsiz ve/veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.