| Konya | Ankara |
| Aksaray | Kayseri |
| Karaman | Antalya |
| Niğde | Kırşehir |
| Afyon | Isparta |
Yaşamak, hayat kelimesiyle anlamdaştır. Hayat ya da yaşamak doğum ile ölüm arasındaki zaman dilimidir.23.07.2008 00:19:57
Yaşamaktan kasım, nefes a1ma ve verme yanında, huzur ortamında, borçsuz, dertsiz sağlıklı hayat sürmektir. Yaşamayı normal ve engelli olarak ikiye ayırabiliriz. Normal hayat, iğnesi ilaçsız, ağrısız, sızısız bir şekilde hayatı devam ettirmektir. Engelli yaşamak ise, hayatı iğneye, ilaca bağlayarak sürdürmektir.
En büyük varlık şüphesiz sağlıktır. Sağlık kaybolunca insanoğlu onun kıymetini bir kat daha anlar. Yaş altmışı geçince baş, diş derken bütün vücudun ağrılara, sızılara bürünüverir İşte o zaman insan sağlığın değerini bir kat daha anlar. İnsan çiğ süt emmiştir ve nankördür. Çoğu zaman sağlıklı iken şükür nimetini değerlendiremiyoruz. Aslında olumlu ve olumsuz şeye şükretmek gerekir ve buda bir duadır. Ağrılar genelde gece başlar. Bazen sabahlara kadar sürer, işte o zaman bir şeyin kıymeti daha ortaya çıkar, o da uykudur. Uykuya her ne kadar yarı ölüm deniyorsa da, vücudu dinlendiren, yorgunlukları gideren bir davranıştır. Ağrılı hastaların bu sürekli sıkıntılarına uykusuzluğun da eklenmesi hayatı çekilmez hale getirir.
Gecenin bir yarısında ağrılar başlayınca vakit bir türlü geçmez, saat ekranındaki dakikaları gösteren yelkovan adeta yerinde çakılır kalır, bir türlü hareket etmez. Pencereden günün aydınlanmasını bekler durursunuz ama sabah bir türlü olmaz. Zaman adeta durmuştur. Sabah ezanı ile ağrılar azalmaya başlar, ezan sanki bir kurtuluştur.
İslam her şeyden önce bütünlük, temizlik ve sağlık dinidir. Eğer onun kurallarına uygun yaşarsak bir çok hastalıktan uzaklaşmış oluruz. Yüce Peygamberimiz (sav) “Sağlıklı mümin zayıf müminden hayırlıdır.” diye buyurmuşlardır. Bu hadisin özünde sağlık vardır. Bu esasa göre Müslüman zengin olmalı, hayır hasenat ve zekatını vermelidir. Beden ve ruhun sağlam olması güçlü olmanın göstergesidir. Hastalığı da ölümü de Allah verir ama korunmayı ve tedaviyi insan aramakla bulur.
Büyüklerden bir zat şöyle buyuruyor: “Eğer inançlı bir doktor hastasına şunu ye, bunu yeme derse hasta doktorun yeme dediğini yerse o gıda onun için haramdır. Çünkü bile bile kendini zehir1er. Perhizli hastalar huzur içinde yaşamak istiyorlarsa perhize mutlaka uymalıdırlar. Aksi halde vücudun sağlamlığı kar gibi erir gider, eriyen karın altındaki toprak ta verimsiz hale gelir”
Sağlıklı ve huzurlu yaşamak için bilgi, birikim ve ilme ihtiyaç vardır. Hayatta bir oyundur ama kuralı ile oynamak gerekir.
Lokman Hekim; şu dört şeye dikkat ederseniz huzurlu yaşarsınız demiştir:
Ayağını sıcak tut, başını serin.
Mideni hafif tut, düşünme derin derin.
Bu mısralar da gösteriyor ki, bütün hastalıklar ayaktan, baştan, mideden ve düşünmeden oluşup şekillenmektedir.
Bu yazı için kayıtlı yorum bulunmamaktadır.
- yazara ait bütün köşe yazılarını için TIKLAYIN.
Şu an sitemizde 8 aktif ziyaretçi bulunmaktadır. [+] Ayrıntılı istatistikler için tıklayın.