Son Dakika
BAĞLANTILAR
HAVA TAHMİNLERİ
Konya Ankara
Aksaray Kayseri
Karaman Antalya
Niğde Kırşehir
Afyon Isparta

Doğru İtikat Doğru İbadet Güzel Ahlakı Doğurur

-

Sizce bir otomobilin en önemli parçası hangisi? Şasesi mi, motorumu, kaportası mı, freni mi, direksiyonu mu?25.09.2008 07:59:17
Yazıyı KüçültYazıyı Büyüt

Aynı soruyu insan için soracak olursak; En önemli organımız hangisidir? Beynimiz mi, kalbimiz mi; karaciğerimiz mi, akciğerimiz mi, böbreklerimiz mi? Bir otomobil sistem olarak bir bütündür. Önemli parçaları olmadan bir işe yaramaz. İnsanda öyle;  maddesi ile manasıyla maddi organlarıyla bir bütündür. Bunlardan biri eksik oldu mu dünyevi ve uhrevi hayatımızda aksamalar oluyor demektir.

            Dinde böyle. Bir dinin kuraları bir bütündür. Bunlardan bazılarını alıp bazılarını reddetmek, bazılarını kabul edip bazılarını inkâr etmek, bir kısmını uygulayıp bir kısmını akıl dışı bulmak inanç sistemimizde din anlayışımızda aksamlar meydana getirir. “Ben, Allaha, peygamberlere, kitaplara, meleklere inanırım ama kader ve ahiret biraz garip geliyor bana” diyen bir insanın inanç hayatı sıfır demektir. Bu kişi için şöyle diyemeyiz, “Buna da şükür bazılarına inanmış ya inşallah ileride eksiklerini tamamlar.” 

            İbadetler içinde aynı durum geçerli. Müslüman’ım diyorsa bir kişi ibadetlerin tümünü yapmaya çalışmalı. Yapamıyorsa bazıları nefsine ağır geliyorsa bundan üzüntü duyup inşallah hepsini yapmaya çalışacağım demeli. Yoksa “namaz, oruç, hac amenna ama zekât bence mantıksız” diyorsa öbürlerini de yapmasının bir anlamı yok.

            İtikat tam, ibadetlerde yeteri kadar var, fakat ahlakta problemler varsa durum nedir? Bu şuna benzer; bir arabamız var, Şasisi motoru kaportası direksiyon ve tüm sistemleri var ama araba çakışmıyor hareket etmiyor. Her şeyin görünürde var olmasının bir anlamı var mı bu durumda?  Otomobil, hareket ettiği müddetçe, çalışıp bizi bir yerlere götürdüğü sürece otomobildir. Yoksa görünüşü duruşu otomobil olur ama gerçekte o bu hali  (çalışmaz) ile bir demir yığınından başka bir şey değildir.  

            İtikat tam, ibadetlerde iyi, ama ahlak sıfır!  İmanın altı şartına inanıyor, temel ibadetleri yapıyor. Amma, velâkin, korkak, cimri, pis, tembel, sabırsız, küfürbaz, kavgacı, adaletten uzak, sözünde durmaz, çıkarcı, ahde vefası yok, emanete hıyanet eder, komşuluk hakkı bilmez, saygısız… Gibi kötü ahlaklara sahip, buna karşılık iyi huyların tümünden de çok uzak birisi için ne diyeceğiz? Diyeceğimiz şu, bu kişini ya itikadında ya da amellerinde hastalık var. Hastalık var ki çıkan ürün marazlı. Parçaları baştan bir kez daha gözden geçirmek gerek.

            Kuran-ı kerimde 6666 ayet var. Bunların bir kısmı hüküm ayetleri geriye kalan büyük çoğunluğun önemli bir kısmı ahlaka ait ayetler. İtikadı, ibadeti, ahlakı muamelatı  bir arada bütün olarak düşünemediğimiz zaman Kuranı bölmüş oluruz. Onda geçen ayetler sadece itikattan, yalnız ibadetten bahsetmiyor. Bize iyi ahlaktan da, güncele ilişkilerimizin nasıl olması gerektiğinden de bahsediyor. Peygamber kıssaları, onda geçen diğer hikâyelerdeki olaylar bize birer örnek olsun diye anlatılıyor. Mesela Hz. Lokmanın (as) oğluna nasihatleri tüm babalar için bir numunedir. Hz İbrahim’in hem babası ile hem oğlu İsmail’le yaşadığı olaylar anlatılırken Müslüman babalara Müslüman oğullara bu kıssalarla örnekler verilmekte ve bu örneklere uyulması tavsiye edilmektedir. Yakup aleyhisselamın oğullarından Yusuf’u diğerlerine açıktan tercih etmesinin sakıncaları Yusuf Süresinde uzunca anlatılarak bizlere öğüt verilmekte.

            Sonuna yaklaştığımız şu mübarek ramazanda, Kuran Ayı olan bu tatlı mevsimde, televizyonların, gazetelerin, radyoların saatlerce din programları düzenlediği bu kutsal ayda, bol hatimlerin inildiği, çokça mukabelelerin okunduğu bu bereketli gün ve gecelerde din anlayışımızı bir daha gözden geçirerek bütüncül bir yaklaşım sergilemenin tam zamanı bence. Bir araba şasesi ile motoru ile direksiyonu ile freni ile bir arabadır. Bir insan beyni ile kalbi ile, inancı ile bir insandır. İslam da itikadı, ibadeti, ahlakı ve muamelatı ile bir dindir. Müslüman’sa inanan, düşünen, uygulayan bir ferttir.  

            Kadir geceniz mübarek olsun. Hayırlı bayramlar.

Bu yazı toplam 67 kez okunmuş.

Yorumlar

Bu yazı için kayıtlı yorum bulunmamaktadır.

İlk yorumu siz yapın!

Şu an sitemizde 2 aktif ziyaretçi bulunmaktadır. [+] Ayrıntılı istatistikler için tıklayın.

HakimiyetYeni Gazete İletişim ve Yayıncılık Ltd. Şti. | Copyright © 2008, All Rights Reserved. Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. Herhangi bir haber veya içerik; izinsiz ve/veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.