Son Dakika
BAĞLANTILAR
HAVA TAHMİNLERİ
Konya Ankara
Aksaray Kayseri
Karaman Antalya
Niğde Kırşehir
Afyon Isparta

Krizi kim yönetiyor?

Mustafa GÜDEN - maratoniletisim@gmail.com

Biliyorsunuz, Avrupa’da ve Amerika’da ciddi bir ekonomik kriz başladı. Dalga dalga yayılan kriz, bütün unsurlarıyla Türkiye’yi henüz sarmasa da, 2009’un ortalarında etkisinin hissedileceği ön görülüyor.21.10.2008 09:25:57
Yazıyı KüçültYazıyı Büyüt

Yakın zamanda birbiri ardında batan Türk bankalarını hatırlatan, Avrupalı batık bankalar, sadece kendi ülkelerine değil, öteki ülkelere de korku salıyorlar.

Bugünlerde Türkiye’de, “2001 krizini kimlerin kurguladığı, kimlerin nemalandığı, kimlerin milyar dolarları cebe indirdiği” konuşuluyor, tartışılıyor.

Peki Avrupa’da ve Amerika’daki krizi kimler kurguladı?

Kimler yönetiyor, üçüncü dünya ülkelerini bile sarsan krizi?

Gelin bugün niyet okuyuculuğu yapalım!

Kısa adı IRS olan ABD’nin Dahili Vergi Servisi, “yurtdışından ülkeye gelecek mevduatları yüzde 35’lik gelir vergisinden muaf tutma” kararı aldığını açıkladı. Yani bu karardan sonra Amerika’ya akacak sıcak para vergi ödemeyecek!

Bir zamanların özgürlükler adası, şimdinin “dünya karakolu” Amerika’da alınan bu karar sizce “sadece krize karşı bir önlem formülü” olarak algılanabilir mi?

Mesela, “Amerika son birkaç yıldır kendisini hızla terk etmeye başlayan Arap sermayesinin kendisine geri dönüşünü sağlamaya çalışıyor” olamaz mı?

“Amerika bunu neden yapsın” diyebilirsiniz.

Ama bunu sormadan önce şunu da düşünmek gerek;

Petrol zengini Arap ülkeleri bugüne kadar paralarını Amerika ve Avrupa bankalarına yatırıyorlardı. Zaten sürekli üretim halinde olduklarından, bankalardaki paralarının peşine de düşmüyorlardı. Petrolden başka bir şey üretmeyen Arap yarımadası, Avrupa bankalarındaki parasına karşılık temel ihtiyaç maddelerini aldı o kadar.

Yıllar yılı parasına hiç dokunamadı.

Yakın tarihte, Araplar Türkiye’nin kapısını çaldılar “Biz para kazanıyor, paramızı göremiyoruz” diyerek.

Ortak işler yapmayı da teklif ettiler. Akabinde İran, Avrupa Bankalarındaki parasını istedi.

Derhal bir karşı hareket başlatıldı. İran’ın “Nükleer silah üzerinde çalıştığı gerekçesiyle” Avrupa bankalarındaki parasına tedbir konuldu.

Fakat “el koyma” hareketi prestij kaybettirebilirdi.

Nitekim, Irak’a savaş uçaklarıyla girmesi Amerika’ya karşı dünya ülkelerinin nefretini uyandırmadı mı?

Paraya el koymak geçicici bir çözüm olabilirdi ama,  daimi çözümü engelleme ihtimali de kuvvetliydi.

Bu noktada “küresel kriz, iyi bir çözüm” olabilirdi!

Türkiye’nin, yeniden “Arap yarımadasının ağabeyi” konumuna gelmesinin oluşturacağı küresel tehlikeyi, “küresel ekonomik kriz ile” bertaraf etmeyi seçtiler!

Peki bunun da bir delili var mı?

IMF, ABD’den Avrupa’ya ve Japonya’ya kadar tüm dünyayı sarsan krizin bundan sonra nerelerde etkili olacağını tüm dünyaya şu sözlerle ilan etti: “Gelişmekte olan ülkeler daha büyük risk altında.”

Kim bu gelişmekte olan ülkeler?

İç siyasette ne kadar tersi konuşulsa da, dünya, Türkiye’nin gelişmekte olduğunu kabul ediyor.

İç sorunlarımıza rağmen, dış saygınlığımızı herkes biliyor.

Bir Arap ülkesinin devlet bakanı kürsüye çıkıp “Türkiye yeniden İslam dünyasının ağabeyi olsun. Biz Osmanlı özlemiyle Türkiye’ye gereken desteği vermeye hazırız” diyorsa bu, batı dünyası için “endişe verici “bir durumdur.

Bu durumdan vazife çıkarıp, Petrol üreten ülkelerin, Türkiye’ye yönelmelerini engellemek, yatırımlarını, yeniden Amerika’ya, Avrupa’ya kaydırmalarını sağlamak için harekete geçtiler.

ABD’nin vergi muafiyeti de, IMF’nin sermaye için en güvenli ülke olarak ABD’yi resmen işaret etmesi de bunun delilidir.

….

Bugünlerde özellikle Amerika’da, Dünya Bankası’nda kim ne söylediyse dikkatle inceleyin!

Krizin mimarlarını işaret eden açıklamaları göreceksiniz.

Hatta derin tahlil yapma gücü olanlar, bu krizin ardından neyin hedeflendiğini dahi anlayabileceklerdir!

Bu yazı toplam 93 kez okunmuş.

Yorumlar

Bu yazı için kayıtlı yorum bulunmamaktadır.

İlk yorumu siz yapın!

Şu an sitemizde 4 aktif ziyaretçi bulunmaktadır. [+] Ayrıntılı istatistikler için tıklayın.

HakimiyetYeni Gazete İletişim ve Yayıncılık Ltd. Şti. | Copyright © 2008, All Rights Reserved. Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. Herhangi bir haber veya içerik; izinsiz ve/veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.