Ahmet Özer

6+1 masa aday çıkaramayınca Erdoğan'ın adaylığını engellemeye çalışıyor

Ahmet Özer

Türkiye 14 Mayıs 2023’te seçime gidecek. Bu süreçte iki ittifak yarışacak Cumhur İttifakı partileri AK Parti, MHP ve BBP’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu aylar önce açıkladı.
Diğer ittifak kendilerine ‘Millet ittifakı’ diyen ve 6+1 masanın etrafında toplanan yapı ise 1 yıldır 11 defa toplandılar ancak her defasında kendilerinde aday bekleyen seçmenlerini hep hayal kırıklığına uğrattı.
Çünkü bu masanın etrafında toplananlar kendi içlerinde sorunları çözemedikleri için ne millete yaklaşan seçimde bir vaatleri var nede ortada bir aday var.
Çünkü bu masada oyu %1 bile olmayan partiler masada ve güya seçtirecekleri Cumhurbaşkanı’nın ülkeyi tek başına mı, yoksa bu masada bulunan %1 oy alamayanlar ile beraber mi yönetecekleri konusunda bir fikir birliğine bile varamamış durumdalar.
Masada konuşulan hangi isimler konuşuluyor bilmiyoruz ama Kemal Kılıçdaroğlu’n olacağını tahmin etmek artık güç değil. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adı geçse de Bay Kemal’e rağmen bu imkansız oğlu imkansız.
Bu masanın üyelerinin dertlerinin ülkeyi yönetmek olmadığı sadece kimin kaç milletvekili alacağı kimin hangi bakanlığı alacağına odaklanmış olduğunu kendi cenahları bile söylüyor artık.
ERDOĞAN ADAY OLAMAZMIŞ
6+1 masanın geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına yine aday çıkaramayınca bu sefer Erdoğan’ın aday olamayacağı yönünde görüş birliğine varmışlar.
Demek ki uzlaşabildikleri tek buymuş. Biz beceremiyoruz o halde Erdoğan olmazsa bir ihtimal demek istiyorlar.
Masanın toplantı sonuç bildirisi şu şekilde; "Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve baş bozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyanınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir.
Cumhurbaşkanının, Anayasa'ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu baş boşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”
Oysa hem Kılıçdaroğlu hem de Akşener, Erdoğan’ın adaylığı konusunda daha önce farklı görüşleri varken biranda fikir değişikliklerinin sebebi yenecek aday bulamadıklarının açık göstergesidir.
Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada; “Erdoğan’ın adaylığı için özel bir tartışma yapmayacağız. Tartışmalar artık geride kalmalı. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız. Sonbaharda seçim olabilir; soğukkanlılıkla sandığı bekleyeceğiz” dedi.
Akşener ise yine Erdoğan’ın adaylığı konusunda; “Akıllarda tereddüt kalmaması ve seçime girseydim kazanırdım diyememesi, daha da önemlisi demokrat tavrı nedeniyle Sayın Erdoğan’ın adaylığının önünü açmak için çalışacaktır. 
Ben altılı masadaki Sayın Kılıçdaroğlu’nun deyimi ile dostlarımızın da bundan farklı düşüneceklerini sanmıyorum” diyerek Erdoğan’ın aday olmasına karşı çıkmayacaklarını söylemiştir.
Şimdi ne oldu da seçime giderken böyle bir tartışma açtılar? 
Kendilerinin kazanamayacaklarını düşündükleri için değilse bu iddialarının mesnetsiz olduğunu bildikleri halde neden çıkardılar? 
Erdoğan’ı yenemeyeceklerini daha yeni anladılar demek ki.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamalara Denizli’de katıldığı mitingde cevap verdi ve dedi ki: 
“Baktılar kendileri masadan aday çıkartamıyor, bu defa bizim adaylığımıza çamur atmaya başladılar. Bir yılda bir aday çıkartmayı beceremeyenler kendi sünepeliklerinin üzerini örtmek için şimdi istikameti başka tarafa çevirdiler.
Halbuki biz aylardır “siyaset er meydanıdır; biz adayız, karşımıza kimi çıkartacaksanız söyleyin de milletimizin huzurunda yarışalım” diyoruz. 
Bunca zamandır bizim adaylığımıza karşı çıkmak akıllarına gelmemiş, hep seçim sandığını işaret etmişlerdi.
Milletimizin takdiriyle 2017’de kabul edilen anayasa değişikliği en küçük bir tartışmaya mahal vermeyecek kadar açık… 
Türkiye 2018’de yeni yönetim sistemine geçti, yani kronometreyi sıfırladı. Aklen de hukuken de fiilen de 2018’de yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.
Altılı masadakiler bir yıl sonra, nasıl olduysa bir anda aydınlanma yaşamışlar… Şimdiden seçim günüyle ilgili kaos senaryolarına sarılmaları, kaybetme korkusunun bir kez daha yüreklerini sardığını gösteriyor.
Hâlbuki korkmalarına hiç gerek yok. Biz millî iradenin üstünlüğü dışında bir yol ve yöntem kabul etmediğimiz için bugüne kadar tüm rakiplerimizi sandıkta yendik. İnşallah 14 Mayıs’ta da zaferi sandıktan çıkartacağız…”
6+1 masanın Sözcüsü olan gazete bile bu masadan ümidi kesmiş olmalı ki 27 Ocak tarihli manşetinde EY ADAY! GELDİYSEN 6 KEZ MASAYA VUR diyerek dalga geçmiştir.
Masa Erdoğan’ın adaylığı konusunu gündeme aldığına göre 6’lının 14 Mayıs hezimeti hayırlı olsun. 
e-mail:[email protected]
 

Yazarın Diğer Yazıları