Konya ve Türkiye'de köy yaşamı neden azaldı? Çiftçi toprağa neden küstü?

Saadet Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Mahmut Sami Büyükyılmaz '2010 yılında köyde yaşayan nüfus toplam nüfusun yüzde 23,7'si iken bugün yüzde 7'si kadardır. Çiftçi tarlasına, toprağına küstürülmüştür.' dedi.

Konya ve Türkiye'de köy yaşamı neden azaldı? Çiftçi toprağa neden küstü?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saadet Partisi’nin Tarım Politikalarını aktaran Büyükyılmaz şunları kaydetti;

“Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 2020 yılı Toprak Mahsülleri Ofisi hubûbât taban alım fiyatları açıklandı. Kırmızı ve Sert Ekmeklik buğdayın geçen yılki ton fiyatı bin 350 TL iken bu yıl için ton fiyatı bi 650 TL, Arpanın ton fiyatı geçen yıl bin 100 TL iken bu yıl bin 275 TL olarak açıklanmıştır. Açıklanan taban fiyatlara baktığımızda geçen yılki taban fiyatlara göre  yüzde 20’ler seviyesinde artış vardır. Zaten ekonomik olarak zor durumda olan çiftçimiz için bu rakamlar hayal kırıklığı oluşturmuştur, üreticinin yüzünü güldürmemiştir.”

ÇİFTÇİNİN GİDERLERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Çiftçinin temel giderlerinin arttığını belirten Büyükyılmaz; “Eskiden buğdayın kilogram fiyatı ile mazotun litre fiyatı mukâyese edilirken, bugün çiftçi bir kilogram buğday satıp, bir bardak çay içebilmektedir. Bu kabûl edilebilir bir şey değildir. Çiftçinin temel girdilerinden olan gübre ve mazot fiyatlarında geçen yıla göre aşırı bir artış olmadı. Ancak ilaç ve tohumda yüzde 25-30,  tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında yüzde 60-70 oranında artış olmuşken, gıda fiyatlarındaki artış ve genel olarak enflasyon dikkate alındığında hububat fiyatlarındaki yüzde 20’ler seviyesindeki artış oldukça düşük kalmış, çiftçinin beklentilerini karşılamamıştır” dedi.

ÇİFTÇİ SAYISI YÜZDE 38 AZALDI

Türkiye’deki çiftçi sayısında düşüş yaşandığını belirten Büyükyılmaz;“Hükümetin tarım politikaları başından beri yanlış olup üretim odaklı değil ithalat odaklıdır. Dolayısıyla tarım politikaları üretim değil de ithâlât odaklı olunca Türk çiftçisini değil, yabancı ülke çiftçilerini desteklemektedir. Uygulanan yanlış tarım politikaları sebebiyle çiftçi üretemez hâle gelmiş, çiftini çubuğunu terk etmek ve şehre göç etmek durumunda kalmıştır” dedi.

ÇİFTÇİ, ÜRETİMDEN KOPARTILDI

Büyükyılmaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Üretimden kopmayan, tüm olumsuz şartlara rağmen üretimi sürdüren çiftçinin ise eli hamur karnı açtır. Yine son yirmi yılda  tarım alanları daralmıştır, azalmıştır. 2002 yılında toplam tarım arazisi 26 milyon 579 bin hektar  iken bugün tarım arazisi 23 milyon hektar alana düşmüştür.Yine 2010 yılında köyde yaşayan nüfus toplam nüfusun yüzde 23,7’si iken bugün yüzde 7’si kadardır. Çiftçi tarlasına, toprağına küstürülmüştür. Tarımın tekrar ayağa kalkması Saadet partisinin tarım politikasının uygulanması ile mümkündür. Bu konuda hükümete gerekli önerilerimizi bildirdik.”

HASAN HÜSEYİN ALEMDAR

Bakmadan Geçme