Ufuk Kendirci

Veriler sokağa yansıyor mu?

Ufuk Kendirci

Geçtiğimiz gün yeni anne baba olan ebeveynlerle ilgili bir haber paylaştım. Haberde bebek bezi, mama, şampuan ve bisküvi gibi bebek giderlerinin 1 yıl içerisindeki hiper yükselişini değerlendirdik. Fiyatı artan ürünlerden en çok bebek bisküvisine şaşırdım bir yıl içerisinde dört katından fazla bir artış yaşanmış. Ki bu ürünler KDV indirimi yansıtılmasına rağmen fahiş fiyatlarda satılıyor. Geçen günlerde bebek ürünlerinin bazılarına alarm takılıp takip edildiğini de unutmamak lazım.

Teknolojik ürünlerde de durum çok farklı değil. Nişanlılık döneminde fiyatları not aldığım defterime rastladım. 4 yıl 2008 yılında 2-3 bin TL'ye satılan beyaz eşyalar bugün 4-5 hatta bazıları 15 bin TL'ye yükseldiğini gördüm. Araba ve konut fiyatlarında para biriktirerek alma döneminin bittiğini sanırım söylemeye gerek yok. Hal böyleyken enflasyon verilerinin sokağa yansıdığına inanmak fazla iyi niyetlilik olacaktır.

Motorindeki dalgalanmaları takip ediyoruz. Brent petrol şubat ayı seviyesinde olmasına rağmen fiyat o günden bu güne neredeyse iki katı arttı. Enerji sorunu ile karşı karşıya olmamız bir gerçek fakat hükümetin bu giderlerin bazısını sübvanse edecek gücü var. Motorin zamlarının  pazara direkt yansıdığını görmedim ancak hafta sonu fiyatları değerlendirebiliriz. Böylesine bir  enflasyonist ortamda asgari ücretliye Allah yardım etsin.

Dönem ihtiyacını zaman geçirmeden olanaklar dahilinde fiyatı artmadan hemen alma olanak yoksa erteleme devri. İhtiyaç dışı alışveriş yapmak israfın ötesinde bütçeyi batırabilir. Vatandaşın gündemi gelirini arttırmak ve tasarruf yapmak. Görünen o ki TÜİK verileriyle ev geçindirmek biraz zor.

Yazarın Diğer Yazıları