Kekik, ortalama olarak yüksekliği 20 cm ve ömrü 6 yıl olan bir bitkidir. Lavanta, Biberiye ve Nane gibi kekikte Lamiaceae familyasına aittir. Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar. 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
Adet ağrılarını hafifletmesi, öksürüğü azaltması, sindirim sistemini koruması, kan dolaşımını hızlandırması, kan basıncını düzenlemesi, kalp sağlığını desteklemesi ve sakinleştirici etkisi kekik faydalarındandır. Kekik bakteri ve mantar enfeksiyonlarını da önleyeci etkiye sahiptir.
Kekik solunum yolu sorunlarını rahatlatmayı sağlar, balgam söktürücü ve iltihap gidericidir. Antibakteriyel etkiler sağlar, bronşit, astım, boğaz ağrısı veya mevsimsel alerjileri semptomlarını azaltmaya yardım edebilir.
Kekik özellikle A vitamini ve C vitamini açısından zengindir. A vitamini mukoza zarı, göz sağlığı ve cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. C vitamini bulaşıcı hastalıklara karşı direnç göstermek ve zararlı proinflamatuar serbest radikallere karşı vücudu korumaya yardım eder. Lutein, zeaksantin ve timonin gibi içerdiği antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Kekik yağının faydaları şunlardır:
Güçlü bir antioksidan olup, bağışıklığı güçlendirir
Kekik yağı ciltteki sivilceleri ve yaraları iyileştirir
Saç dökülmesini azaltır
Kekik yağı bel ağrısı, eklem ve kemik ağrılarını hafifletir
Hormon seviyeleri dengelemeye yardımcı olur
Antifungal özelliklere sahiptir, mantar enfeksiyonlarını giderir
Üst solunum yolunu rahatlatır
Diş sağlığını korur
Kaygı ve stresi azaltabilir
Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu önleyebilir
Ülkemizde çok bulunan ve çok faydalı olduğu kanıtlanmış bu bitkiyi çay,yağ, kekik suyu veya et yemeklerinde baharat olarak kullanmak ve sağlığımıza fayda sağlamak gerekiyor diye düşünüyorum
Tüm okurlarıma sağlık mutluluk huzur dolu bir hayat diliyorum.