Bayburtlu köy kadınları kışlık domates salçasının püf noktasını verdi. İçerisine kesinlikle bunu koyun

Bayburtlu köy kadınlarının kışlık domates ve salça mesaisi başladı. Odun ateşinde saatlerce pişerek kavanozlara alınan domates salçasının püf noktası da yine köylü kadınlardan geldi

Bayburtlu köy kadınları kışlık domates salçasının püf noktasını verdi. İçerisine kesinlikle bunu koyun
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kendine has yemekleriyle ön plana çıkan Doğu Karadeniz'in şirin ili Bayburt'ta, salça mesaisi tam gaz devam ediyor. Komşuluk kültürünün hala devam ettiği Bayburt'ta köylü kadınlar odun ateşi üzerindeki kazanlarda saatlerce domatesi kaynatıyor ve daha sonra kavanozlara alıyor. Peki domates salçası yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir? İşte köylü kadınların önerisi.

DOMATESLERE BİBER EKLEYİN 

Kışlık menemen konservesi ve domates salçası yapan Aydıntepeli köylü kadınları yıllardır aynı işlemi yapıyor. En güzel konserve ve kışlık konserve için püf noktaları veren Hatice Özdemir, “Domatesleri toplayıp yıkadıktan sonra kabuklarından ayırıyorum. Sonra doğradığım domatesleri bakır kazanda odun ateşinde yaklaşık 2 saat kaynatıyorum. Tercihe göre domateslere biber de eklenebilir. Ben menemenin yanı sıra yemeklerde de kullanabilmek için domatesin içerisinde biber kullanmıyorum. Kaynatılan domatesleri daha sonra sıcak olarak cam kavanozlara dolduruyor ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra kavanozların üzerine bezle örtüyorum. Bu işlemi her sene bu dönemlerde yapıyor ve kışa yiyeceklerimizi hazır etmiş oluyoruz." dedi.

Bayburtlu köy kadınları kışlık domates salçasının püf noktasını verdi. İçerisine kesinlikle bunu koyun

100-150 LİRADAN ALICI BULUYOR

Bayburt’un köylerinde komşuluk ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu hala imece usulü dayanışmanın olduğunu ve birbirlerine kışlık yiyecek yapımında yardımlaşmada bulunduklarını ifade eden Zinnure Taş ise, “Sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar mesai harcıyoruz bugünlerde. Kış için salça yapıyoruz. Öğütme makinesinden geçirdiğimiz domatesleri püre haline geldikten sonra kazanlarda saatlerce karıştırarak kaynatıyoruz. Tamamen kıvama geldikten sonra uygun kaplara konulan salça da kilosu 100-150 liradan alıcı buluyor.” diye konuştu. 

Derleme: Hakimiyet.com Kaynak: Trthaber.com

Bakmadan Geçme