Kış aylarının olmazsa olmazı 'Tel Helva'

Afyonkarahisar'da tel helva kışın olmazsa olmaz yiyecekleri arasında yer alıyor. Sandıklı Gardaş Yarenler Derneği üyeleri de düzenledikleri etkinlikler ile tel helva yaparak bu geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde Gardaş Yarenler Derneği meclisi üyeleri derneğin binasında etkinlikler düzenleyerek yöreye has olarak bilinen tel helva yaparak bu geleneği sürdürmeye devam ediyor.Önce kaynatılan şekerli su, soğuk bir mermer üzerine dökülüyor. Burada donarak macun kıvamına gelen şekerli su, tepside ki leblebi tozuna yatırılıyor. Tepsinin etrafında toplanan dernek üyeleri elleri ile halka şeklinde açtıkları malzemeyi tel helva haline getirerek tepsilere konulan tel helvaları dernek üyeleri misafirlerine ikram ediyor.

"Atalarımızdan gelen bir şey bu"

Tel helva yapan 77 yaşındaki Hüseyin Kozan, tel helvanın genellikle kış mevsiminde yapıldığını söyleyerek “Kış olduğunda yapılan, atalarımızdan gelen bir şey bu. Eskiden köy odalarında televizyon olmadığı için bu tür şeyler yapılarak zaman geçirilirdi. Eskiden kışın odalarda yüzük oynanır, mendil oynanır ve tel helva çekilirdi, bu şekilde zaman geçirilirdi” diye konuştu.

"Bizim tel helvamız hiçbir şeye değişilmez"

Sandıklı Gardaş Yarenler Derneği Yaren Çavuşu Selahattin Işık ise tel helvayı bir sonraki kuşağa aktarmak istediklerini belirterek, “Hüseyin amcamın çocukluğundan gelen tel helva çekimini gerçekleştirdik. Avcılar kulübünün üyeleri ve Afyonkarahisar Çakırköyünden misafirlerimiz vardı. Bizlerde bu tel helvayı bir sonraki kuşağa aktarmak istiyoruz. Gerçekten tel tel döküldü. Tel helva pişmaniyenin ağa babası diyebiliriz. Bizim tel helvamız hiçbir şeye değişilmez.” dedi.

Bakmadan Geçme