Mahfi Eğilmez'den Türkiye ekonomisi tahminleri

Mahfi Eğilmez, IMF'nin açıklamaları üzerine Türkiye ekonomisiyle ilgili tahminlerini açıkladı.

Mahfi Eğilmez'den Türkiye ekonomisi tahminleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünyanın 2024 yılında yüzde 3,2 oranında büyüyeceğini bu büyümeye gelişmiş ekonomilerinin yüzde 1,7’lik, gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 4,2’lik katkı vereceğini tahmin ediyor.

Mahfi Eğilmez'in aktardığı bilgilere göre, 2023 yılında yalnızca yüzde 0,3 büyüdüğü tahmin edilen dünya ticaretinin 2024 yılında toparlanarak yüzde 3 büyümesi bekleniyor.

IMF’nin tahminleri üzerine yorum yapan Mahfi Eğilmez, “ IMF’nin tahminleri doğru çıkarsa Türkiye, geçen üç yılda ulaştığı yüzde 7,1 oranındaki büyüme hızı ivmesi 2024 yılında kaybedecek, enflasyon ise yüksek kalmaya devam edecek. Her ne kadar büyümenin yüzde 3,1’e gerilmesiyle enflasyonun yüzde 45’e ve cari açığının yüzde 2,8’e gerilemesi tutarlı görünse de benim tahminlerim daha farklı.” ifadelerini kullandı.

‘Bu yıl Türkiye’nin yüzde 4 büyümesini bekliyorum’

Türkiye’nin yüzde 4 dolayında büyümesini bekleyen Eğilmez, “Bu beklentimin altında faizlerin düşük devam edeceği tahminim var. Eğer gerçekten de faizler enflasyonun altında kalmaya devam ederse tüketimin azalması, talebin düşmesi ve dolayısıyla enflasyonun denetim altına alınması mümkün olmaz diye düşünüyorum. Yılsonu enflasyon IMF’nin tahminine yakın bir yerde çıkabilir ama bu enflasyonun düşüş eğilimine girmesinden değil büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklanacak bir düşüş olacaktır. Dolayısıyla baz etkisi bittiğinde yükseliş ger gelir. Büyüme benim tahmin ettiğim gibi yüzde 4 dolayında olursa cari açık da yüzde 3,5 dolayında gerçekleşebilir." sözlerini aktardı.

Bakmadan Geçme