Paha biçilemez safran için1 kilogram safran için 510 bin lif gerekiyor

Safranbolu'da safran üretimi için 1 kilogram safran elde etmek için 510 bin lif gerekiyor.


Karabük’ün Safranbolu ilçesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasıyla tanınan ve dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safranın merkezi olarak öne çıkıyor. Safran, bir kilogramını elde edebilmek için 510 bin lif gerektiriyor. Ağustos ayında ekimi yapılan safran, Ekim-Kasım aylarında 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında hasat ediliyor.


Safranbolu, 3 bin 500 yıllık geçmişiyle tarihi bir safran üretim merkezi olarak bilinirken, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillenmiş milli bir bitki olarak kabul ediliyor. Safranın kilogram fiyatı 250 lira olup, bu fiyatın oluşması için 510 bin lifin toplanması gerekiyor.


‘’8 DÖNÜM ALANDAN 1 KİLOGRAM SAFRAN ELDE EDİLİYOR’’


Safran üreticisi İsmail Yılmaz, safran soğanlarının Ağustos ayında dikilmesinin en uygun olduğunu belirtiyor. Bir dönüme yaklaşık 200 kilogram safran soğanı dikildiğinde, ilk yıl 8 dönüm alandan 1 kilogram safran elde edilebiliyor. Safranın liflerinin sayısı dikkate alındığında, bir kilogram safran için 170 bin çiçekten 510 bin kırmızı lif elde ediliyor.


Safran, sadece yemeklere tat ve renk vermekle kalmıyor, aynı zamanda birçok sağlık faydası da sağlıyor. Hücre yenileme, sakinleştirme, uykusuzluğa iyi gelme gibi özellikleri bulunan safran, kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Safranbolu safranının diğer safranlardan farkı, içerdiği etken maddelerin daha yüksek olmasıyla öne çıkıyor.

Bakmadan Geçme