Osman Vasfi DİKİLİTAŞ

İlk göz ağrım

Osman Vasfi DİKİLİTAŞ

1987 yılında alaylı olarak başladığım gazetecilik maceramda önemli bir yer tutan Hakimiyet Gazetesi’nin kuruluşunda Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapmanın gururunu yaşıyorum.

Kuruluşunda yerel basında birçok yeniliğe imza atan Hakimiyet gazetesi o dönem farklı ideolojilere sahip köşe yazarlarından tutun da birçok konuda yayınladığı dizi yazılara kadar taraflı tarafsız her kesimin takdirini toplamıştı. Ülkemizin zor bir süreçten geçtiği dönemde yayın hayatına başlayan gazetenin ilk manşeti “Olaylı Cuma” idi. O dönem Cuma namazının ardından çıkan cemaat Hacıveyiszade Camii önünde bir protestoda bulunmuş ve polisin müdahalesi ile olay büyümeden yatışmıştı. Aradan geçen 26 yılda çok şey değişti elbet. Teknolojinin hayatımıza girmesi ile haber almak şimdi çok daha kolaylaştı. İnsanlar şimdi anlık olarak olaylardan haberdar oluyor, olayın yorum ve yansımalarını anlık olarak takip ediyor ve milyonlara sosyal medya üzerinden olayların analizini yapıyor.

Hakimiyet gazetesinin ilk sayısının baskısını gece yarısından sonra matbaadan alarak dağıtım şirketine yetiştirmeye çalışan Yusuf Gürbüz ve Celalettin Boyalı sanırım o günü dün gibi hatırlıyorlardır. Gazete dağıtıma gittikten sonra gazetede çalışan birkaç arkadaş gazete binasına çıkarak boş bulduğumuz yerlere uzanıp birkaç saat uyumaya çalışmış, sabah çıkacak ilk sayımızın yansımalarını heyecanla beklemeye başlamıştık.

O dönem hiçbir yerel gazetede olmayan bazı yenilikler elbette takdir edilmiş, gazetenin ulusal formatta olduğunu söyleyenler bile olmuştu. Yukarda bahsettiğim gibi her görüşten köşe yazarı, günlük ekonomi sayfası, her gün tam sayfa çengel bulmaca, günlük ülke genelinden haberlerin yer aldığı Türkiye sayfası, kaldırılan devam sayfası (devam sayfasının ne olduğunu eski gazeteciler iyi bilir), ülke gündeminde olan olayların Konya’daki yansımaları ve daha birçok yenilikle Konya yerel basınına renk getirmiştik.

26 yılı geride bırakarak yeni umut ve hedeflerle yayın hayatına devam eden Hakimiyet Gazetesi’nin kuruluş yıldönümünü kutluyor, gazeteye bugüne kadar emeği geçen, başta rahmetli babam N. Yalçın Dikilitaş olmak üzere tüm gazete çalışanlarına üstün başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları