• Haberler
  • Konya
  • Yeniden Refah Partili Yüksel, KOP bölgesine havza dışından kaynak suları getirilmesini önerdi!

Yeniden Refah Partili Yüksel, KOP bölgesine havza dışından kaynak suları getirilmesini önerdi!

Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın mevcut şekilde sürdürülebilmesi için havza dışından değişik kaynak sularının getirilmesi gerektiğini söyledi.

Yüksel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, geniş tarım alanlarına sahip KOP bölgesinde su kaynaklarının yetersiz olduğunu belirtti.
Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın mevcut şekilde sürdürülebilmesi için havza dışından değişik kaynak sularının getirilmesi gerektiğini anlatan Yüksel, Sakarya, Fırat, Kızılırmak, Seyhan, Göksu ve Manavgat gibi akarsulardan su getirilmesinin aciliyet arz ettiğini kaydetti.

Yüksel; Afşar ve Bozkır barajlarının suyunu Mavi Tünel sistemine taşıyacak Hadimi Tüneli'nin yapımına hız verilmesi talebinde bulundu.
Manavgat suyunun, Mavi Tünel'de uygulanan yöntemle önce Suğla Gölü'ne, sonra ovaya aktarılabileceğini dile getiren Yüksel, Hirfanlı Barajı'ndan da boru hattı ile Konya Ovası'na su getirilmesini istedi.

Yüksel, "Kızılırmak suyu, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu yapımında kullanılmalı, temiz su için de Hirfanlı Barajı'ndan çekilen boru hatları ile Aksaray'ın tarlalarını sulamada kullanılabilmelidir. Alara Çayı ve Kargı Çayı, Orta Toroslardan denize akmakta; bu nehirlerin bölgeye bağlanması sağlanmalıdır. Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e akan sular, Derebucak Barajı'nda biriktirilmekte, derivasyon kanalı ile Beyşehir Gölü'ne, oradan ovaya aktarılmaktadır. Ayrıca Beyşehir Gölü'ne akan, gölü besleyen dereler, göl etrafındaki sazlıklar, çaylar acilen temizlenmelidir." önerilerinde bulundu.

Yüksel, Konyalı çiftçilerin sorunlarının çözülmesi için bir an evvel KOP çalışmalarının bitirilmesi gerektiğini söyledi.
 

AA

Bakmadan Geçme