14 Şubat çılgınlığı

Dünya'nın birçok ülkesinde Sevgililer Günü olarak kutlanan 14 Şubat aslında Katolik bir din adamı adına ilan edilen bir bayram günü ve Antik Yunan takvimlerinde kutsal evliliğin yapıldığı gün.

14 Şubat çılgınlığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 ŞUBAT KATOLİK BİR DİN ADAMINA İLAN EDİLEN BAYRAM

Dünya’da milyonlarca insan açlık sınırında yaşam mücadelesi verirken ve ülkemizde ciddi bir geçim sıkıntısı yaşanırken, sevgililer günü çılgınlığı yine kendisi gösterdi. Başta gençler olmak üzere evli çiftlerde dün 14 Şubat Sevgililer Günü’nü kutladı. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bugün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (İngilizce: St. Valentine's Day) bilinir. Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir.

ZEUS İLE HERA’NIN KUTSAL EVLİLİĞİNE ADANAN GÜN

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de her yıl 14 Şubat Sevgililer Günü olarak kutlanıyor. Bununla birlikte başta Özbekistan, Türkmenistan, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde İnanç ve kültüre aykırılığı nedeni ile Sevgililer Günü kutlanmıyor. Yine tarihi bilgiler göre, Şubat ayı ortasının yani 14 Şubat’ın aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanmaktadır. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı.14 Şubat ise bu kutsal evliliğin kutlandığı tarih olarak ilan edildi. ZAFER SAMANCI-ÖZEL HABER

manset22.jpg

Bakmadan Geçme