• Haberler
  • Konya
  • Afganistan'da başlayan yolculuk Konya'da bitti: Asırlar geçti halen unutulmadı!

Afganistan'da başlayan yolculuk Konya'da bitti: Asırlar geçti halen unutulmadı!

Konya'da Aralık ayının ilk haftalarında Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle anma programları gerçekleştirilir. Peki Mevlâna Celaleddin-i Rumi, aslen nerelidir ve Konya'ya nasıl yerleşmiştir?

DAVET ÜZERİNE KONYA'YA YERLEŞTİ!


Konya’nın simgesi olan Mevlâna Celaleddin-i Rumi, birçok Müslüman tarafından sevilen,  tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir. 30 Eylül 1207 Afganistan’ın Belh kentinde dünyaya geldi. Mevlâna ve ailesi, Suriye'nin başkenti Şam'dan Anadolu'ya geçtikten sonra, önce Erzincan'da, ardından da Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlâna’nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın, daveti üzerine 1228 yılında Konya'ya göç etti. Ömrünün geri kalan kısmını Konya’da geçiren Mevlâna Celaleddin-i Rumi, 17 Aralık 1273 yılında Konya’da vefat etti. 


MEVLANA’NIN KABRİ NERDE? 

Mevlâna 1273 yılında vefat ettiğinde Konya’da bulunan Mevlâna Müzesi’ne defnedilir. B8u müzenin daha önce Mevlâna tarafından dergâh olarak kullanıldığı biliniyor. Yeşil Kubbe yani Mevlâna’nın türbesi dört kalın sütun (fil ayağı) üzerine yapılıdır. 

 
 

Bakmadan Geçme