Aile Danışmanı Filiz Akman 'Ailede ahlak' kavramı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

'Ailede ahlak' kavramı üzerinde konuşan Aile Danışmanı\Sosyolog Filiz Akman, önemli açıklamalarda bulundu.

Aile Danışmanı Filiz Akman 'Ailede ahlak' kavramı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ailede ahlak kavramının oluşması için öncelikle kişinin evlenmeden önce bir değerinin olması gerektiğini vurgulayan Akman; “Kişinin öncelikle neden bu dünyadayım sorusunun cevabını bilmesi gerekiyor.  Hayattan ne istediğini beklentilerinin neler olduğunun farkında olan kişi sağlıklı bir evlilik için adım atabilir diye düşünüyorum. Fakat bu soruların cevabını veremeyen ve sadece nefsi dürtüleri ile yaşayan insanlar genellikle evlilikte tökezler ve evlilikte başarısız olur. Burada ahlaki değer dediğimiz zaman o kadar çok şey giriyor ki bunun içine kişiler sadece nefsani ve şehvani duyguların önüne geçilmeyecek şekilde yaşıyorlar. Tabii ki bir manevi danışman olarak bunların da sınırlarının olması gerektiğini düşünen bir insanım.  Evliliğin Allah için olması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla ‘ben ne istiyorum’ sorusunun cevabını bulmamız gerekiyor. Evliliği tasvir ederken efendimiz Muhammed(sav) eşleri de elmanın iki yarısı gibi düşünüyor. Fakat genelde gençler bunu yanlış değerlendiriyorlar.  Genelde aynı kutuplar birbirini iter zıt kutuplar birbirini çeker. Bu duruma örnek verecek olursak kişi çok titiz bir erkekse çok rahat bir kadınla evlenir, birisinde çok sorumluluk bilinci varsa diğerinde o kadar yoktur veya işte birisi siyahı çok seviyor ise muhtemelen diğeri beyazı çok seviyordur.” diye konuştu.

KARI VE KOCANIN YAŞADIĞI HER ŞEY ÖZELDİR
Yapılan evliliklerin ardından bekar hayatının devam etmeyeceği bilincinde olmayan gençlerin sorumluluklarını bilmedikleri için sorun yaşadıklarını vurgulayan Akman; “Bu konuda özellikle erkeklerde sorumluluk bilinci gelişmediği için evlilikler yürümüyor. Evlilikte ahlaki bir yapının olması gerekiyor. Karı ve kocanın yaşadığı her şey özeldir ve onların içinde kalmalıdır. Tabii ki burada problemler olabilir.  Bu sorunları bir uzmanıyla ya da bunları çözümleyebilecek birileriyle paylaşmaları gerekiyor. Eksik olan yön ise her problemde aileye gidip işte oğlanın annesine anlatması veya kızın annesiyle babasını anlatıyor olması sorunun daha çok büyümesine sebep olabilir. Normalde yapılması gerekenleri ve yapılmaması gerekenleri Biz Allah resulünün hayatından öğreniyoruz. Yani bugün mesela ahlak dediğimiz zaman işin içine birçok konu dahil oluyor. Konuşmada ahlak gelir, davranışta ahlak gelir, bakmada ahlak gelir.” şeklinde konuştu.

NEFSİMİZİN AKLIMIZA GALEBE ÇALMASINA İZİN VERMEMELİYİZ
Evlilikte eşlerin birbirinin alanlarını ve sınırlarını ihlal edecek tavır ve davranışlar evliliğin temeline konulan dinamitler olduğunu vurgulayan Filiz Akman; “Hani haram olan yönler bellidir. Mesela çok fazla bariyeri olan kimselerde var hiç bariyeri olmayıp çok farklı uç noktalarda gelen sorular da olabiliyor.  Ben aynı zamanda cinsel terapistlikte yapıyorum. Yani freni patlamış kamyon gibi her şeye evet diyerek bu işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Hayat bu demek değildir. Yani bizim hayvanlardan ayıran bazı özelliklerimizin olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer nefsimiz aklımıza Galebe çalarsa yani nefsimiz ve şehvetimiz bizi parmağına takarsa o zaman fark etmiyor. Her kadınla da birlikte olabilirim, her erkekle de birlikte olabilirim, evliyim ama fark etmiyor, ben modern bir kadınım canım onu istiyorsa onunla olabilirim’ söylemleri ile de karşılaşabiliyoruz.  Bizim asıl amacımız evlilikte evliliğin mahremiyetinin kutsal olması ve en büyük hedeflerden birisi de sağlam bir nesil yetiştirebilmektir. Çünkü bizim geleceğimizi biz inşa ediyoruz.  Dolayısıyla temelin sağlam atılabilmesi için seçeceğiniz kızın veya seçeceğiniz erkeğin kaşına gözüne değil de ahlaki yapısına da bakmak gerekir.” dedi.

AİLELERİN BASKILARINA GÖRE YAPILAN EVLİLİKLERDE DE ÇOK SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM OLMUYOR
Mahalle ve aile baskısının gençlerin hayatına etkisinden söz eden Akman; Bizim zamanımızda mahalle baskısı giyimimizden, tavrımızdan, davranışımızdan, elimize kadar yansıyordu.  Ama şu anda özellikle de pandemiden sonraki süreçlerde bunun azaldığını görmekteyiz. Aile baskısı ise yine aynı şekilde devam etmektedir. Maalesef bu ailelerin baskılarına göre yapılan evliliklerde de çok sağlıklı bir iletişim olmuyor ve boşanma ile neticeleniyor. Ben bir danışman olarak eşlerin sabırlı olmasını ve birbirlerine göre şekillenmesi gerektiği konusunda nasihatlerde bulunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

MAKBULE DOĞAN

Aile Danışmanı Filiz Akman'dan 'Ailede ahlak' kavramı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Bakmadan Geçme