Akgül: Güngör arafta ve münzevi bir yazardır

Konya Selçuk Üniversitesi eski rektörü, Türkiye'nin önde gelen sosyologlarından yazar Erol Güngör vefatının 40.yılında Konya Aydınlar Ocağı'nda anıldı. Göngör'ün eserleri ve çalışmalarıyla ilgili tahlilde bulunan Prof. Dr. Mehmet Akgül 'O kendisine arafta yer bulabilmiş münzevi bir yazardır' dedi.

Akgül: Güngör arafta ve münzevi bir yazardır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü talebelik yıllarındayken Erol Güngör’ün İstanbul’da verdiği konferansları takip ettiğini anlatarak “Hekimliğe başlamak üzere müracaatlarımızda torpil müessesinin farkında değildik. Erol Hocanın da komisyonda olduğu bir mülakatta onun benim hakkımı yedirmeyeceğine inancım tamdı. Kendisine bunu sormadım ama hekimliğe kabul edildiğim o mülakatta hakkımı koruduğuna inanıyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Akgül birçok meşhur yazar gibi Erol Güngör’ün de sağlığında düşünceleriyle tanınabilmiş bir yazar olmadığına vurgu yaparak “Erol Güngör’ün de kıymeti öldükten sonra fark edilmiş olmasına rağmen günümüzde halen anlaşılabilmiş değildir. Halbuki, son üç yüz yılda yaşadığımız serüveni Erol hoca gibi anlatıp çözüm yolları sunan başka biri yoktur. İslâm dünyasının temel sorunlarını sosyal bilim alanında bir uzman olarak ele almıştır ama o kendine arafta yer bulabilmiş münzevi bir yazardır” dedi.

Güngör’ün İslâm medeniyetinin geri kalması ile ilgili çok önemli tespitler yaptığına işaret eden Akgül  “Bugün, Türkiye'nin yaşadığı arka planı sosyal bilimsel alanda analiz edebilme gücümüz maalesef yok am Erol hoca bu konuda önemli çalışma ve tespitler yapmıştır. Türkiye'de misyoner hareketlerini inceleyip mahlas isim kollanarak yazmıştır. Bunlar önemli çalışmalardır” diye konuştu.

Güngör’ün davet üzerine gittiği ABD'nin Colorado Üniversitesi'nde iki yıl araştırmalar yapıp 1971'de doçentliğe, 1978'de profesörlüğe yükseldiğine vurgu yapan Akgül “Birlikte çalıştığı ekip Amerika’da kalmasını çok istemesine rağmen o ben ülkeme hizmet için yetiştim diyerek Türkiye’ye dönmüş, 1982 yılında atandığı Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü sırasında 24 Nisan 1983’de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti” dedi.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Akgül’e günün anısına kitap takdim etti.

Bakmadan Geçme