Altın Piyasasında Büyük Değişim: Uzmanından Rekor Uyarısı!

Altın piyasasındaki son gelişmeler, yatırımcıları heyecanlandırıyor. Kapalıçarşı'da gram altın, tarihi yüksek seviyeye ulaşarak 2056 lira civarında işlem görüyor.

Altın Piyasasında Büyük Değişim: Uzmanından Rekor Uyarısı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası piyasalarda ise gram altın, 1954 ila 1974 lira aralığında dalgalanıyor. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Uzakdoğu borsalarındaki sert yükselişi vurgulayarak özellikle Amerikan Merkez Bankası Başkanı'nın faiz politikasındaki belirsizlikleri değerlendiriyor.

Yatırımcılara dikkat çeken uyarılarda bulunan Yıldırımtürk, Asya borsalarındaki altın fiyatlarının 2148 dolara kadar çıktığını belirtiyor. Amerikan Merkez Bankası Başkanı'nın faiz indirimleri konusundaki açıklamaları, piyasalarda çeşitli yorumlara neden oldu. Faiz indirimlerinin sona erdiğine dair bir sinyal vermemesi, ancak alınan tedbirlerin olumlu olduğunu vurgulaması, piyasada karmaşık bir algı oluşturdu. Bu durum, faiz artırımlarının sona erdiği ve faiz indirimlerinin yılın ilk çeyreğinde başlayacağı şeklinde bir beklenti oluşmasına neden oldu. Asya borsalarındaki altın fiyatlarının 2020-2034 dolar aralığında seyrettiği dönemde, piyasalardaki ilgi devam etti. Merkez Bankalarının müdahaleleri, özellikle jeopolitik gerginliklerle birleşince, altın fiyatlarını etkilemeye devam etti. Örneğin, Ukrayna-Rusya Savaşı ve İsrail-Filistin çatışması gibi olaylar, altına olan talebi artıran faktörlerden biri oldu.

Yukarı Yönlü Hareketlilik Başlıyor!

Yeni yıl ile birlikte altın fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın faiz indirimine işaret etmesi, altının daha fazla düşmesini engelleyebilir. Ancak iç piyasada Dolar/TL'nin etkisiyle şekillenen fiyatlar, yeni rekorlara işaret ediyor. Dolar/TL'de aylık faiz oranındaki yükseliş, sene sonu beklentilerini 30 TL seviyelerine çıkarıyor. Yeni yılla birlikte gram altında önümüzdeki süreçte 2000 lira seviyelerinin görülmesi bekleniyor. 2024 itibariyle altın, 2200 dolar seviyelerine tırmanabilir, ancak ikinci yarı itibariyle faiz indirimleriyle birlikte 2400 dolar seviyelerine ulaşabilir.

Bakmadan Geçme