- Haberler
- Ekonomi
- Altında 46 yıl sonra gelen rekor! bu yılda altın almadan girenler büyük fırsatı kaçırdı...
Altında 46 yıl sonra gelen rekor! bu yılda altın almadan girenler büyük fırsatı kaçırdı...
Altın fiyatları 2025'in 11 ayında tarihi bir ralliye imza attı. Ons altında 1979'dan bu yana görülmeyen yükseliş yaşanırken, gram altın yüzde 93'ü aşan getirisiyle tüm yatırım araçlarını geride bıraktı. Yıl boyunca altın almayan yatırımcı ise büyük fırsatı kaçırmanın pişmanlığını yaşıyor.
Kasım ayının tamamlanmasıyla birlikte 2025 yılına damga vuran yatırım tablosu netleşti. Son beş haftadır dalgalı bir seyir izleyen altın, yıl genelindeki performansıyla diğer tüm yatırım araçlarını geride bıraktı. Gram altında yaşanan sert yükseliş, ons fiyatının 1979’dan bu yana kaydedilen en güçlü yıllık getirisine doğru ilerlemesiyle birleşince, yıl boyunca altından uzak duran yatırımcılarda ciddi bir pişmanlık havası oluştu. Küresel riskler, ticaret savaşlarının yeniden harlanması, merkez bankalarının agresif alımları, FED’in faiz indirim süreci ve dolar endeksindeki gerileme, 2025’i adeta altının senesi hâline getirdi.
11 AYLIK PERFORMANS TABLOSU ŞAŞIRTTI
Kasım işlemlerinin kapanmasıyla açıklanan 11 aylık performans tablosu, yılın en dikkat çekici verilerini ortaya çıkardı. Gram altın yüzde 93’ü aşan getirisiyle yatırımcısına uzun yıllardır görülmeyen bir kazanç sağlarken, ons altın yüzde 60’ın üzerinde yükselişle küresel piyasalarda güvenli liman konumunu daha da pekiştirdi. Mevduat faizlerindeki sıkı para politikası etkisi, TL mevduatın döviz kurlarını geride bırakmasına yol açarken; avro, parite desteğiyle iç piyasada güçlü seyrini sürdürdü. Buna karşın borsa yıl boyunca yüksek faiz baskısıyla sınırlı bir performans gösterebildi ancak Aselsan, TÜPRAŞ, Enka ve Emlak Konut gibi dev şirketler endekse rağmen öne çıkan hisseler arasında yer aldı.
ENFLASYON REEL KAYBI DERİNLEŞTİRDİ
Yıllık enflasyonun yüzde 30’un üzerine yerleşmesi, nominal kazançların reel anlamda erimesine yol açtı. Özellikle dolar ve borsa yatırımcıları, artış rakamları pozitif görünse de yılın genelinde reel kayıp yaşadı. Böyle bir ortamda altının tarihi rallisi, yılın başından beri “altın artık alınmaz” diyenlerin yıl sonunda tabloyu yeniden değerlendirmesine neden oldu.
ARALIK AYINDA GÖZLER İKİ KRİTİK GELİŞMEDE
Yeni aya girilirken piyasaların odağı iki önemli başlıkta toplandı. İlk olarak 3 Aralık’ta açıklanacak Kasım ayı enflasyonunun yüzde 1,3 civarında veya daha düşük gelmesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse, uzun yılların en düşük aylık TÜFE verisi kaydedilecek. İkinci başlık ise 11 Aralık’ta yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı. Ekim ayında politika faizini yüzde 39,50 seviyesine çeken Merkez Bankası’nın, düşük gelecek enflasyon verisiyle birlikte 100 ila 150 baz puan arasında yeni bir indirim yapabileceği öngörülüyor. Böyle bir adımın Aralık ayında borsa tarafına sınırlı bir destek sunabileceği değerlendiriliyor.
ALTINDA YILIN EN BÜYÜK MUHASEBESİ
Altın fiyatlarındaki rekor yükseliş, 2025’e damgasını vururken, yatırımcıların yıl sonundaki en büyük muhasebesi de altından uzak durmanın maliyeti oldu. Yıl boyunca bekleyenler, 46 yıl sonra gelen bu tarihi yükselişi kaçırmanın üzüntüsünü yaşıyor.