Altını olanlar dikkat! Kota uygulaması geliyor

Türkiye'nin cari açık sorununu çözmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına kota getiriyor. Bu sayede hem ithalatın dış ticaret açığına olan etkisi azalacak hem de altın sektöründe ihracat desteklenecek.

Altını olanlar dikkat! Kota uygulaması geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, son zamanlarda işlenmemiş altın ithalatının artmasının ödemeler dengesini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu konuda alınacak önlemler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Altını olanlar dikkat! Kota uygulaması geliyor

Bakanlık, ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle yapılan istişareler sonucunda, uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm bulmak için işlenmemiş altın ithalatına kota uygulaması kararı aldı. Bu kararın mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından yakında tamamlanacağı öğrenildi.

Kota uygulamasının, Borsa İstanbul AŞ üyesi olan kıymetli madenler aracı kuruluşlarının yaptığı işlenmemiş altın ithalatını kapsayacağı ve kotaların, aracı kuruluşların geçmiş yıllardaki ithalat miktarları ve borsa işlemleri göz önüne alınarak aylık olarak belirleneceği bildirildi.

Altını olanlar dikkat! Kota uygulaması geliyor

Bu önlemle dış ticaret açığının düşürülmesi ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin artırılması hedeflenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ithalatın kota dışı bırakılacağı kaydedildi. Böylece hem altın üretimi ve ticareti alanında ihracatın teşvik edilmesi hem de cari açık sorununun uzun vadede çözülmesine katkı sağlanması amaçlanmakta. Ayrıca bedelsiz ihracat kapsamında ihracat bedeli olarak gelen ve şirketlerin yurt dışından sermaye olarak getirecekleri altınlar da kota uygulamasından muaf tutulacak.

Bakmadan Geçme