• Haberler
  • Ekonomi
  • Aman dikkat ikinci elde büyük tuzak: Fiyatlar yüzde 45 düşebilir

Aman dikkat ikinci elde büyük tuzak: Fiyatlar yüzde 45 düşebilir

Otomobil piyasasında fiyatları düşürmek isteyen hükümet mücadelesinde yeni bir adım attı. Hükümetin 2.el araçlarla ilgili aldığı karar, yılın ilk aylarında önlenemez yükseliş yaşayan araç fiyatlarında ne zaman gerilemeye sebep olacak. Detaylar haberimizde...

Aman dikkat ikinci elde büyük tuzak: Fiyatlar yüzde 45 düşebilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Otomobil sektöründeki dengeler değişmeye devam ediyor. Malum şu sıralar otomobil fiyatları normal seviyelerin çok üzerinde. Bu durum halkı rahatsız ettiği gibi hükümeti de rahatsız ediyor.

Bilindiği üzere kısa süre önce ikinci el otomobil fiyatlarına yönelik bazı adımlar atılmıştı. Fakat şimdiye kadar atılan adımların ikinci el otomobil fiyatlarında beklenen düşüşü yaratmadığını gördük. En azından 2 ve üzeri yaşa sahip otomobillerde.

Aman dikkat ikinci elde büyük tuzak: Fiyatlar yüzde 45 düşebilir

Son dönemde yürürlüğe giren yasalar daha çok sıfır fiyatının üzerine satılan ikinci el sıfır olarak tabir edilen otomobillerle ilgiliydi. Bu yasaların temel amacı, bayilerin sıfır otomobilleri ikinci el tarafında daha yüksek fiyatlara satmasını engellemekti. Nitekim bu kapsamda birçok galeriye büyük cezalar kesildi. Şimdi ise hedefte uçuk fiyatlara satılan ikinci el otomobiller var.

Hali hazırda ikinci el otomobil fiyatları olması gereken seviyelerin çok üzerinde. Öyle ki artık yürüyebilen bir Tofaş Şahin dahi 150 bin TL’nin üzerinde fiyatlara satılıyor. Lakin yeni yasa sayesinde fiyatların dibe vurması an meselesi olacak.

Şu sıralar kredi muslukları da kısılmış durumda. Bu sebepten ötürü otomobil kredisi çekmek hayli zorlaştı. Nitelim bu durum otomobil satışlarının da önünü tıkadı. Lakin buna rağmen otomobil fiyatlarında bir rahatlama olmadı.

Aman dikkat ikinci elde büyük tuzak: Fiyatlar yüzde 45 düşebilir

Önümüzdeki süreçte yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa sayesinde belki de ikinci el otomobil fiyatlarında yarı yarıya düşüşler görmeye başlayacağız. Son günlerde oldukça sık dile getirilen bir yasa var. İkinci el otomobil ithalatına izin verilmesi. Bu da ülke dışından otomobil satın alıp, ülkemizde kullanmanın yolunu açacak.

Elbette burada şunu söyleyebilirsiniz. Bu otomobillere de yüksek ÖTV ve KDV ödersek aynı fiyata gelecektir. Lakin yeni yasada ikinci el ithal otomobiller için vergiler sıfırdan düzenlenecek. Dolayısıyla düşük vergilerle otomobilleri çok daha ucuza almak mümkün olacak.

Bu yasanın kulislerde yüksek sesle dile getirilmesi dahi fiyatları dibe çekmeye yetmiş durumda. Bahse konu yasaya dair detayları önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde öğreneceğiz.

Bakmadan Geçme