Ayak bileğinden başlayan şişliklere dikkat!

Konya Özel Büyükşehir Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Mücahit Demirtaş ayak bileğinden başlayan şişliklere ve kramp ağrılarına karşı uyarılarda bulundu. Demirtaş: 'Özellikle öğleden sonra başlayan ve zamanla artan ayak bilek şişliklerini hafife almamalıyız' dedi.

Ayak bileğinden başlayan şişliklere dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Mücahit Demirtaş halk arasında sıkılıkla görülen ve çoğunlukla da ihmal edilen varis (toplar damar yetersizliği) rahatsızlığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 
Bilinmesi gereken iki tür varis olduğunu ifade eden Op. Dr. Demirtaş: “ Varis; oksijence fakir kanı götüren, bacaklardaki damarların herhangi bir sebeple genişlemesi ve buna bağlı olarak bacaklarda ağrı, şişlik, huzursuzluk ve kramp girmesi şeklinde görülen bir rahatsızlıktır.  Özellikle 15-45 yaş arası kadın-erkeklerde yaklaşık olarak eşit oranda görülmekle birlikte her yaş grubunda ve cinsiyette görülebilir. Başlangıç evresi daha çok erkeklerde sık görülürken, kozmetik (estetik) sorun oluşturan evredeki varisler kadın cinsiyette daha sık görülür. Son evre varisler ise her iki cinsiyette eşit oranda görülebilir. “ dedi.

“BAZEN MAVİ YA DA YEŞİLİ ANDIRAN BİR RENKTE KENDİNİ BELLİ EDER”
Halk arasında varisin kadınlarda daha yaygın olduğu düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını belirten Kalp Ve Damar Cerrahisi uzmanı Mücahit Demirtaş: “Aslında bu sadece bayanların problemi değil. Erkeklerde de bu şekilde görsel problem oluşturan damarlanmalar olabiliyor. Bu meslek grubuna göre, çalışma şekline göre ve varisi oluşturan diğer sebeplere göre değişkenlik gösterebilir. Varisler bazen örümcek ağı şekline benzeyebilir, bazen mavi ya da yeşili andıran bir renkle ciltte kendinin belli edebilir.  Kilo alıp vermek bu duruma bir etken iken özellikle bayanlarda doğumlardan sonra çok sık gözlenen bir durumdur. Bu rahatsızlık bir yandan başlangıç aşamasında görsel bir problemdir.”  Şeklinde konuştu.

“BİLEK ÇEVRESİNDE GÖRÜNEN VARİSLER ÜLSER OLABİLİR”
Ayak bileği çevresinde görülen varislerin, ülser varisi olabileceğine vurgu yapan Demirtaş: “Ayak bileği çevresinde görülen varis, başlangıçta küçük bir yara olarak çıkıp önlem alınmazsa ve tedavisi ihmal edilirse daha sonra çok daha büyük çaplara ulaşabilen bir rahatsızlığa yol açabilir. Dolayısıyla bilek çevresinde görülen varislere; şişlik, ağrılar ve kramplar eşlik ediyorsa bu bir varisin habercisi olabilir. İyileşme sürecinde iyi bir tedavi ile varis ülserlerinden kurtulmak mümkün.  Variste 6 evre vardır. Özellikle dördüncü evreye gelmeden varislerin tedavi edilmesi gerekiyor. Bu rahatsızlığın görsel olarak ve hastanın çalışıyorsa çalışma performansını etkilemeyecek noktaya gelmeden tedavi edilmesi gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.
 

SAADETTİN KALECİ-MAKBULE DOĞAN
 

Ayak bileğinden başlayan şişliklere dikkat!

Yorumlar 4
Seda Canan Çatal 09 Haziran 2023 11:11

Anlaşılır ve açıklayıcı bilgi verişiniz takdire şayan. Emeklerinize sağlık Sayın Meslektaşım.

Çınar babacan 09 Haziran 2023 09:30

Hocamın hem hekimliği hasta takibi ilğisi alakası tavrı davranışı sizi anlayıp algılaması herşeyin üstünde saygımla sevgili hocam

Meryem Tencireci 09 Haziran 2023 08:38

Gözüm kapalı güvendiğim kusursuz aile doktorumuz Teşhis ve tedavi konusunda her zaman en iyisi.İyiki varsınız hocam.

Esat ŞAN 08 Haziran 2023 23:43

Mücahit hocamı 7 yıldır tanırım Üstüne kalp damarci tanımam Kendine olan özgüveni sayesinde hastaya güven veren bir yanı var . Eli cok pratik, Ve sıcakkanlı bir doktordur. Cansın hocam :)

Bakmadan Geçme