Bağbaşı ve Altınapa Barajları Kuraklık Alarmı Veriyor

Konya'da sonbahar yağışlarının beklenen düzeyde olmaması, Altınapa ve Bağbaşı barajlarında aşırı bir düşüşe neden oldu. Halihazırda Altınapa Barajı yüzde 56 ile 18 milyon 20 bin metreküpe, Bağbaşı Barajı ise yüzde 27 ile 53 milyon metreküpe düştü. Mevcut doluluk oranları göz önünde bulundurulduğunda Konya, sonbahar ve kış döneminde de yeterli yağışı almazsa içme ve kullanma su ihtiyacı artabilir.

Konya'da sonbahar yağışlarının beklenen düzeyde olmaması, Altınapa ve Bağbaşı barajlarının doluluk oranlarını tehlikeli bir seviyeye düşürdü.

ALTINAPA BARAJI YÜZDE 56’DA

Altınapa Barajı, şu anda yüzde 56 doluluk oranına sahip. Mevcut doluluk miktarı 18 milyon 20 bin metreküp olan Altınapa Barajının en yüksek doluluk oranına ulaştığı tarih 20 Mayıs 2022. O tarihte 28 milyon 18 bin metreküp doluluk oranına ulaşan Altınapa Barajı’nın günümüze kadar hızla boşaldığı görülüyor.

BAĞBAŞI BARAJI YÜZDE 27’DE

Bağbaşı Barajı ise yüzde 27 doluluk oranıyla büyük bir su kaybına işaret ediyor. Barajın mevcut doluluk miktarı 53 milyon 532 bin metreküp. En yüksek doluluk oranına 21 Nisan 2020 tarihinde ulaşan Bağbaşı Barajı'nın, o tarihte 190 milyon 295 bin metreküp olan doluluk oranı önemli ölçüde su kaybettiği gözler önüne seriyor.

Su krizi endişeleri, Konya'nın su ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu barajların düşük doluluk oranlarıyla daha da artıyor. Kuraklık, tarım, enerji üretimi ve içme suyu temini gibi temel alanlarda ciddi sorunlara yol açabilir düşüncesi korkutuyor.

Bakmadan Geçme