Bakan Uraloğlu, Konya'ya müjdelerle geldi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Konya Raylı Sistem Projeleri Tanıtım Programı ve Sedirler Köprülü Kavşağı Açılış Töreninde Konya'ya müjdelerle geldi.

Bakan Uraloğlu, Konya'ya müjdelerle geldi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Konya Raylı Sistem Projeleri Tanıtım Programı ve Sedirler Köprülü Kavşağı Açılış Töreninde konuştu. Bakan Uraloğlu, Konya Metrosundan konya ulaşımı ile ilgili son detayları paylaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen Konya Raylı Sistem Projeleri Tanıtım Programı ve Sedirler Köprülü Kavşağı Açılış Töreninde konuştu.

Uraloğlu, "Hamdolsun hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak biz hem de Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Konya’nın ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Sedirler Köprülü Kavşağı da Konya’da trafik akışını düzenleyerek hem şehrimizin çehresini değiştirecek hem de vatandaşlarımıza konforlu bir ulaşım sunuyor. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, projeyi hayata geçiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve kıymetli ,ekibini tebrik ediyorum.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Konya’mızın ulaşım ve iletişim altyapısı İçin 128 Milyar 535 Milyon Lira yatırım gerçekleştirdik. Konya’nın bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden 1.282 kilometreye ulaştırdık. 614 kilometre tek yol iyileştirmesi yaptık. Eğiste Hadimi Viyadüğü ile ülkemizin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsünü Konya’da inşa ettik. Bu proje ile Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’ni kesintisiz bir şekilde birbirine bağlayarak Toroslara adeta bir mühür vurduk.

ÇEVRE YOLU PROJESİ

Şu anda devam eden Konya Çevre Yolu, Alacabel Tüneli, Konya-Ereğli-Ulukışla Yolu, Akşehir-Yunak Yolu gibi 8 ayrı karayolu projemiz var. Ve bunların proje bedeli yaklaşık 26,5 milyar lira.

Konya’nın demiryolu ağının güçlenmesi içinde çok önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren ve Konya-Karaman Hızlı Tren Hatlarını açtık. Kayacık Lojistik Merkezi ile Konya’yı çok önemli bir lojistik üs haline getirdik.

KONYARAY PROJESİ

Bildiğiniz üzere KONYARAY Projesini de başlattık. Toplamda 45,9 km uzunluğundaki projemiz ile; Konya Tren Garı, Kent Merkezi, OSB’ler ve Sanayi alanları, Havaalanı, Lojistik Merkez ve Pınarbaşı arasında hem hızlı ve ekonomik toplu taşıma hizmeti vereceğiz hem de yük taşımacılığını geliştireceğiz. Projeyi 3 ayrı etap halinde inşa edeceğiz. Geçen yıl 28 Nisan’da yer teslimini yaptığımız projemizin 1.etabı olan 19,7 km’lik Konya Gar –Kayacık Lojistik Merkezi arasına yeni bir hat daha ilave ederek toplam hat sayısını dörde çıkaracağız. 2 hatta YHT, 2 hatta da Konyaray banliyö ve konvansiyonel tren işletmeciliği yapacağız. Yeni inşa edilmekte olan istasyonları, modern, hızlı ve konforlu işletim sistemi ile bu hat yüzey metro özelliğiyle Konyalıların hizmetinde olacak. 13 istasyonun bulunduğu bu sistem sanayi bölgesine de hizmet edecek. Böylece; mesai giriş-çıkış saatlerinde yaşanılan trafik yoğunluğunu azaltacağız. Havaalanından şehir merkezine ve yüksek hızlı tren garına bağlantı sağlayacağız. Ayrıca zamanla sanayi bölgelerine kılçık hatlar planlayarak sanayi yüklerini lojistik merkezine daha rahat taşıyabileceğiz.

İlk etabın ardından; Konya 2.-3. Sanayi Bölgesi içerisine girecek 2.etaptaki hattımızı çift hat olarak inşa edeceğiz. Kaşınhanı - Konya Gar, Kayacık Lojistik- Pınarbaşı arasındaki 3. Etaba ise 4 Hattın yapılmasını planlıyoruz.

RAYLI SİSTEM PROJELERİ

1992 yılında hizmete açılan 21,7 km uzunluğundaki Alaaddin-Kampüs raylı sistem hattı ve 2016 yılında hizmete giren 6 km uzunluğundaki 7 istasyondan oluşan Adliye Hattı Konya’ da yıllardır hizmete devam ediyor. Konya; kent içi raylı sistem hatları çalışmalarının yürütülmesinde bakanlığımızca destek verdiğimiz en önemli şehirlerden bir tanesidir. Konya’nın kent içi trafik yoğunluğuna nefes aldıracak metro ve tramvay hatlarından oluşan yeni kent içi raylı sistem projeleri için de hem bakanlığımız hem de Konya büyükşehir belediyemiz yeni projeler geliştiriyoruz.

Bu hatlar; 20 kilometrelik Selçuk Üniversitesi- Alaaddin Hafif Raylı Sistem Hattı, ilk etabı Büyükşehir belediyemize ihale edilen Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı’nın 10 kilometre uzunluğundaki 2. etabı 10 Kilometrelik Necmettin Erbakan Üniversitesi-Alaaddin Raylı Sistem Hattı ve 15,6 kilometre uzunluğunda Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Tramvay Hattı’dır. Özetle Bakanlığımız Konya’ya 55,6 kilometre raylı sistem hattı kazandıracaktır.

KONYA METROSU

Kısaca Bakanlığımızın hayata geçireceği projelere dair bazı detay bilgileri de paylaşmak istiyorum.

Selçuk Üniversitesi-Alaaddin Hattı ile yüksek yoğunluğa sahip koridorda hız ve konforu arttıracak metro hattımız ile hizmet vereceğiz. Proje çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yürütüyoruz.

Konya şehir merkezini ring şeklinde saran Fetih Caddesi tramvay hattı ile mevcut ve planlanan tüm raylı sistem hatlarıyla entegrasyon sağlayarak Konya raylı sistem ağının en efektif biçimde hizmet vermesini sağlayacağız.

Hattın projelendirme çalışmaları Bakanlığımız koordinasyonunda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülmektedir.
Selçuk Üniversitesi- Alaaddin Raylı Sistem Hattın’ı bitirdiğimiz Konya Büyükşehir Belediyemizin yapımına devam ettiği Barış Caddesi Tramvayı ile Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı, Fetih Caddesi- Ahmet Özcan Tramvay Hattı ve Alaaddin-Adliye Tramvay Hatları arasında entegrasyon sağlanmış olacak. Böylece Konyalı hemşehrilerimizin ulaşım modlarına erişimi artacak ve hayatları daha da kolaylaşacak.

Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattımızın 2. etabının ihale hazırlıklarını sürdürdüğümüzü de sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnşallah, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002 yılından bu yana olduğu gibi bundan sonrasında da Konya’nın gelişimi, toplumun kalkınması ve Türkiye Yüzyılı için koyduğumuz hedeflere ulaşmada gerekli her türlü gayreti göstereceğiz.

Konyalılar her zaman hakkı savundu, hakkın ve haklının yanında oldu. 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde neredeyse %73 oy oranı ile sayın cumhurbaşkanımızın ve cumhur ittifakının yanında yer aldı.

Canı gönülden inanıyorum ki 31 Mart yerel seçimlerinde de Konya Büyükşehir Belediyesiyle birlikte bütün ilçe belediye başkanlıklarını Cumhur İttifakına kazandıracağız.

AK Parti’nin yeniden aday gösterdiği Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay kardeşimizle birlikte planladığımız tüm projeleri birlikte hayata geçireceğiz.

Konya’ya kazandıracağımız raylı sistem hatlarımızın şimdiden hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, her zaman bizimle yaptıkları uyumlu çalışmaları ve işbirliklerinden dolayı Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve kıymetli ekibine teşekkür ediyorum."

Bakan Uraloğlu'nun konuşmasının ardından Konya İl Müftüsü Ali Öge'nin duasıyla Sedirler Köprülü Kavşağının açılışı yapıldı.

Bakmadan Geçme