• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakanlık devreye girdi! Sıfır ve ikinci el arabalar için kritik toplantı

Bakanlık devreye girdi! Sıfır ve ikinci el arabalar için kritik toplantı

Araba satın alma planları yapanlar, sıfır ve ikinci el araba fiyatlarını yakından takip ediyor. Otomotiv sektöründe arz talep dengesinin bozulduğu eleştirileri üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki hareketleri değerlendirecek. İşte sıfır ve ikinci el araç fiyatlarını düşürecek gelişmenin ayrıntıları...

Bakanlık devreye girdi! Sıfır ve ikinci el arabalar için kritik toplantı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Otomotiv sektörü son zamanlarda en çok konuşulan sektörlerden biri ve arz talep dengesi ile fiyatlar konusundaki eleştiriler üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Ticaret Bakanı Bolat, göreve gelir gelmez ilk sektör toplantısını otomotiv sektörünün temsilcileriyle gerçekleştirecek.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; yetkili bayiler, distribütörler ve ikinci el araç ticareti yapan temsilcilerin de katılacağı toplantıda otomotiv sektörü detaylı bir şekilde incelenecek ve tüm paydaşlar masaya yatırılacak.

Ayrıca otomobil satışlarıyla ilgili denetimler de devam ediyor. Denetimler üç başlık altında gerçekleştiriliyor. Bu başlıklardan biri olan 6 ay 6 bin kilometre satış kısıtlamasıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre 35 milyon 110 bin lira idari para cezası uygulandı.

Stokçuluk yapan satıcılara da en üst sınırdan cezalar verilmeye devam ediliyor. Bu kapsamda Haksız Fiyat Denetleme Kurulu, stokçuluk yapan yetkili bayilere 8 milyon 292 bin lira idari para cezası verdi.

BAYİLERE 17 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Sıfır araç satışlarında aksesuar zorunluluğu önemli bir konu. Bazı bayilerin araç satışlarında zorunlu aksesuarı belirleyerek uyguladıkları yüksek fiyatlar da denetimler kapsamında inceleniyor. Bu çerçevede ilgili bayilere 17 milyon 834 bin lira ceza kesildi.

Bununla birlikte araba fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken bir uyarı da yapıldı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araç almak isteyenlere yaz dönemi ve Kurban Bayramı öncesi araç fiyatlarıyla ilgili kritik uyarılarda bulundu.

ÇİP KRİZİ BÜYÜK BİR FAKTÖR

Çip krizi nedeniyle yükselen araç fiyatlarına talep artışının da eklenmesiyle fiyatlar uçuşa geçti. Sıfır araçlarda yaşanan tedarik sıkıntısı ikinci el araç fiyatlarını da yükseltti. Pandemi döneminin başlamasıyla araç fiyatları cep yakacak seviyelere ulaştı.

Bu nedenlerle otomobil piyasasının fiyatlar açısından son yıllarda hızla yükselmesi ve diğer yatırım alanlarına göre daha kısa sürede ve daha fazla yukarı yönlü fiyatlanması gibi sebeplerle otomobil, son yılların en cazip yatırım aracı haline geldi.

2023 yılında seçim sonrasında fiyatların artacağına dair genel bir kanı olduğu için talep oldukça yükseldi ve hatta Ocak-Mayıs döneminde bazı aylarda satış adetleri bazında yeni rekorlar kırıldı.

Ayrıca araç almayı düşünenler araç fiyatlarında bir gevşeme olup olmayacağını merak ediyorlar. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araç piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak araç almayı düşünen vatandaşlara uyarılarda bulundu.

SON 12 AYDA %100 ARTIŞ

Başkan Hayrettin Ertemel, araç fiyatlarıyla ilgili gelecek dönemde yaşanacak gelişmeler hakkında bilgi vererek, "Fiyatlara son 5 ayda ortalama %50, son 12 ayda ise %100 oranında yansıdı.

Şu anda seçim süreci geride kaldığı için satışlarda bir sakinlik gözleniyor. Ancak yaklaşan bayram ve yaz dönemi etkisiyle piyasanın kısa sürede hareketleneceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Ertemel, araç fiyatlarında rekor yükselişlere dikkat çekerek, "Gelecek dönemde fiyatlarla ilgili birkaç olasılık bulunuyor. Kur saldırıları devam eder ve buna bağlı olarak enflasyon etkisini sürdürürse, araç fiyatları hızla yükselmeye devam ederken, vatandaşlarımız bu süreçte yine en cazip yatırım aracı olarak otomobili düşünürse, satış adetleri de yüksek olacaktır." dedi.

Ertemel, araç fiyatlarının düşmesi için gerçekleşmesi gereken koşullara dikkat çekerek, "Diğer yandan vatandaşlarımıza birikimlerini değerlendirebilecekleri farklı ve cazip alanlar sunulursa ve yeni dönemde oluşan güven ortamıyla birlikte enflasyonla mücadele aynı şekilde devam ederse, hızlı fiyat artışları durarak fiyatlar istenilen seviyede devam edecektir. Aynı zamanda satış adetleri de bu süreçte bir miktar düşebilir." şeklinde belirtti.

"KAYIT DIŞI TİCARET ANA SEBEP"

Ertemel, fiyatların yükselmesinde en büyük etkenin kayıt dışı ticaret olduğunu ifade ederek, "Dünya genelinde otomobil piyasasında fiyat artışları yaşanıyor. Bu artışın en büyük sebebi, pandemi sürecinden bu yana global arz probleminin hala etkisini sürdürmesidir.

Ülkemizdeki arz sorununun yanı sıra ÖTV, enflasyon, kur baskısı ve kayıt dışı ticaret gibi görünmeyen en önemli faktörlerin etkisini gösterebiliriz.

Elimizdeki verilere göre, piyasada satılan otomobillerin yaklaşık %45'i, yani neredeyse her 2 otomobilden 1'i kayıt dışı ticaret amaçlı satılmaktadır. Bu kişiler hiçbir vergi ve gider yükümlülüğüne sahip olmadıklarından araçları diledikleri süre boyunca bekletebilir ve istedikleri yüksek fiyatlarla satışa sunabilirler.

Belli bir süre sonra talep edilen bu yüksek fiyatlar piyasayı belirleyerek, fiyatları suni bir şekilde artıran en büyük faktörlerden biridir. Fiyatlardaki etkisinin yanı sıra yaratılan vergi kaybı da ülke ekonomimize olumsuz etkileri olan ciddi bir sorundur.

Bu konuyla ilgili olarak hem İMAS Derneği hem de İstanbul Ticaret Odası çatısı altında otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz STK'lar olarak ciddiyetle çalışmalar yürütmekteyiz." dedi.

"YATIRIM AMAÇLI ALIMLAR DURMALI"

Ertemel, araç alımının sadece ihtiyaçtan değil aynı zamanda yatırım aracı olarak da değerlendirildiğini belirterek, "Artık birçok evde iki araba bulunmaktadır. Bu araçlardan biri ihtiyaç için alınırken diğeri ise yatırım amacıyla tutulmaktadır.

Vatandaşlarımızın aracı ihtiyaçtan çok cazip bir yatırım aracı olarak görmesi ve birikimlerini bu alana yönlendirmesi, yüksek talebi beraberinde getirerek fiyat artışlarına neden olmaktadır. Bu talep, satış adetleri ve sektörün büyümesi açısından olumlu bir etkiye sahip olsa da, anormal fiyat artışları istenen bir durum değildir.

Yeni dönemde bu tür olumsuzlukların önlenmesi için adımlar atılacağına inanıyoruz. İMAS Derneği olarak sektörümüzün ve ülke ekonomimizin büyümesine destek olmak adına çalışmalarımıza her zaman devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme