• Haberler
  • Ekonomi
  • Bankada paranız varsa dikkat! 2 gün kaldı, yoksa silinecek

Bankada paranız varsa dikkat! 2 gün kaldı, yoksa silinecek

Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası, müşterilerine 'zaman aşımı' konusunda bir uyarıda bulundu. Banka tarafından yayınlanan bir listede adı yer alan müşterilere, 15 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapmamaları durumunda, hesaplarındaki tüm mevduatların Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) aktarılacağı bildirildi.

Bankada paranız varsa dikkat! 2 gün kaldı, yoksa silinecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl Türkiye'de, banka hesaplarından silinen ve toplamda yüz milyonlarca doları bulan mevduatlar bulunmaktadır. Ancak hak sahipleri, bu tutarları sonradan fark etseler dahi geri alamamaktadır.

Hesaplarda uzun bir süre boyunca işlem yapılmayan ve atıl durumda bekletilen bakiyeler, zaman aşımına uğramaları durumunda TMSF'ye devredilmektedir.

Ziraat Bankası, unutulan veya yıllarca kullanılmayan hesaplara sahip müşterileri için bir liste yayınlamış ve bir tarih belirlemiştir. Yapılan duyuruya göre, 15 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapılmaması halinde, listedeki kişilere ait hesaplardaki tüm paralar sıfırlanacaktır.

Bankalarda parasını unutan veya durumu zaman aşımı süresinden sonra fark eden kişiler için artık geri dönüş imkânı bulunmamaktadır. Söz konusu tutarlar TMSF'ye devredildiğinde, hak sahipleri bu paraları geri alma şansına sahip olmayacaktır.

Ziraat Bankası'nın zaman aşımı konusundaki açıklaması şu şekildedir:

"5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir."

01.11.2006 tarih ve 26333 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" in 8. maddesi gereğince bankalar, zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların listesini şubat ayının başından itibaren kendi internet sitelerinde dört ay süresince ilan etmekle yükümlüdür.

Zaman aşımına uğrayan hesaplar listesinde yer alan müşterilerimiz, en geç 15 Haziran 2023 tarihi mesai saati bitimine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye geçerli kimlik belgeleriyle başvurmamaları durumunda, zaman aşımına uğramış mevduat, emanet, hak ve alacaklar yasal gereklilikler doğrultusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecektir."

Bu açıklama ile Ziraat Bankası, zaman aşımı konusunda müşterilerini bilgilendirmekte ve dikkatlerini çekmektedir. Müşterilerin belirtilen tarihe kadar başvuruda bulunmamaları durumunda, hesaplarında bulunan mevduatları geri alamayacaklarına dikkat çekilmektedir. Bu nedenle, Ziraat Bankası müşterilerinin belirlenen süre içinde gerekli başvuruları yapmaları önem taşımaktadır.

Bakmadan Geçme