Barış görüşmeleri gelecek ay devam edecek

Kenya'da bir araya gelen KDC'li isyancılar ve hükümet, ateşkesin devamı ve çocuk askerlerin serbest kalmasında mutabakata vardı

Barış görüşmeleri gelecek ay devam edecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki (KDC) isyancı grupların ve hükümetin, Kenya'nın başkenti Nairobi'de başlattığı barış görüşmelerine, diyaloğun sürdürülmesi kararıyla ara verildi.

Müzakerelerde arabuluculuk rolü üstlenen eski Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, 20 yıllık çatışmanın bir günde son bulmasının mümkün olmadığını, yeni toplantıların ocakta KDC'deki Goma ve Bunia kentlerinde yapılacağını belirtti.

Doğu Afrika Topluluğu (EAC), geçen haftadan bu yana devam eden görüşmeler sonrası yayımladığı bildiride, tüm tarafların ateşkesi sürdürmek, çocuk askerleri serbest bırakmak ve insani yardıma erişim gibi konularda mutabık kaldığını duyurdu.

Öte yandan bildiride, özel bir komite oluşturarak doğrudan suça karışmamış tutukluların serbest kalmalarının kolaylaştırılacağı ifade edildi.

Onlarca irili ufaklı silahlı örgütün bulunduğu KDC, siyasi istikrarı sağlayabilmek için tüm gruplarla uzlaşı yolunu deniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü ve Kongo askerleri, yıllardır doğu ve güney bölgelerindeki silahlı örgütleri yok edemiyor.

BM raporlarına göre, KDC sınırlarında çıkarılan bazı değerli madenler sınır bölgelerindeki isyancılar eliyle komşu ülkelere kaçırılıyor.

Bakmadan Geçme