Başkan Bestil, tohum fiyatlarındaki zamlara değindi: 'Gıda darbesi'

Konpader (Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği) Başkanı Ahmet Bestil, tohum fiyatlarına gelen zamlara tepki gösterdi. Bestil, tohum fiyatlarındaki artışı 'gıda darbesi' olarak değerlendirdi. 

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Başkan Bestil, tohum fiyatlarındaki zamlara değindi: 'Gıda darbesi'

Ekonomideki dalgalanma birçok sektörde ürünlerin zamlanmasına sebebiyet verirken, tohum fiyatlarının da artmasına neden oldu.  

Konu hakkında Hakimiyet.com’a açıklama yapan Konpader Başkanı Ahmet Bestil, 2022 yılına oranla tohum fiyatlarının yüzde 150- 200 oranında zamlandığını aktardı.

Bestil, tohum fiyatlarındaki fahiş artışı ‘gıda darbesi’ olarak yorumlayarak, hükümetin olaya el atmasını istedi. 

“90 MİLYON VATANDAŞIMIZIN GIDASINA YAPILAN BİR DARBEDİR”


Tohum fiyatlarındaki artışa değinen Ahmet Bestil, yüzde 150, yüzde 200 oranındaki zammın gıda darbesi olduğunu aktardı.

Bestil, “2022 yılında bin TL'ye aldığımız tohumu, önceki sene 2 bin 500, 2 bin 700 TL’den almaya başladık. Yani tohuma yüzde 150, yüzde 200 oranında zam geldi.

Bu zam değil, yüzde 150, yüzde 200 oranında zam olamaz. Bu doğrudan doğruya 90 milyon vatandaşımızın gıdasına yapılan bir darbedir.

Bu için tohum şirketlerini uyarıyoruz. Bu kadar zam yapmayın, etmeyin diyoruz, ama sivil toplum kuruluşları olarak pek sözümüz geçmiyor. Bu konuda hükümettin tedbir alması gerekiyor.” diye konuştu. 

Başkan Bestil, tohum fiyatlarındaki zamlara değindi: 'Gıda darbesi'

“MUTLAKA DIŞ HAVZALARDAN SU GETİRMESİ GEREKİYOR”   


Konya’da tarlaların sulanması için 5 milyar metreküp suya ihtiyaç olduğunun altını çizen Başkan Bestil, dış havzalardan su getirilmesinin gerekliliğine  işaret etti. 

Sözlerini devam ettiren Bestil, “Yağışlarda azlık var yani. İnşallah yağış olur ama biz yağışları beklemeyeceğiz.  Mutlaka dış havzalardan su getirmesi gerekiyor.  

Çoruh Nehri, oradan mutlaka Konya ovasına su getirilmesi gerekiyor.  Arsaları tamamen sulamamız için bize 5 milyar metreküp su gerekiyor. Bu ihtiyacı da Bayburt’ta bulunan Çoruh Nehrinden karşılayabiliriz.” dedi. 

“FARELERLE MÜCADELEDE PEK BAŞARI ELDE EDEMEDİK”
Tarlalarda görülen farelere değinen Konpader Başkanı Ahmet Bestil, “Havaların sıcak gitmesinden dolayı kar yağmadığından dolayı, tarla fareleri acayip şekilde çalışıyorlar.  

Tüneller açıyorlar orada yuvalanıp, ürüyorlar.  Bunlarla mücadele etmekte bayağı zorlanıyoruz.

Sağ olsun Konya İl Tarım Gıda olsun, Karatay İlçe Tarım Gıda olsun, mücadele yapıyorlar.  Ama farelerle mücadelede pek başarı elde edemedik maalesef.” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. 


 

Özel Haber

Bakmadan Geçme