Başkan Erdoğan'dan peş peşe müjdeler!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Karadeniz'deki yeni müjdeler ve önemli başlıklarla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 2022 yılının son toplantısı için bir araya geldi.

Başkan Erdoğan'dan peş peşe müjdeler!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Karadeniz'deki yeni müjdeler ve önemli başlıklarla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 2022 yılının son toplantısı için bir araya geldi.

3 saat 45 dakika süren Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunuyor:

KARADENİZ GAZI

Yerli ve yenilebilir kaynaklara yaptığımız devasa yatırımlardan uluslararası iş birliklere kadar hayata geçirdiğimiz kritik projelerle hedefimize adım adım ilerledik. Petrol ve doğalgaz aramalarına başladığımızda nice şantajlara nice tehditlere maruz kaldık. Ama geri adım atmadık. Bize oynanan oyunu sabır ve dirayetle bozduk. Kimseden izin almadan bu işleri tek başına yürütecek kapasiteye ulaştık. Zaman içerisindeki yeni keşiflerle Karadeniz'deki doğal gaz rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı.

YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ MÜJDESİ

Fatih Sondaj gemimiz Çaycuma-1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. Daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz, yeni keşifle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştı.

DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR

Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gaz rezervinin karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.

ASGARİ ÜCRETE DEVLET KATKISI

Asgari ücret 2021'e göre 3 kat, yılbaşına göre 2 kat artmış oldu. Asgari ücrete verdiğimiz devlet katkısını da 250 liraya çıkardık. Yani 8507 liralık asgari ücretin 250 lirası işveren tarafından değil devletçe ödenecektir. Yeni asgari ücretin çalışanlara ve işverenlere hayırlı olmasını diliyorum.

    ENFLASYON MESAJI

    Amacımız 2024'te ülkemizi tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullanıyoruz.

FIRSATÇILARA UYARI: AFFETMEYECEĞİZ

Bu arada fırsatçılık peşinde koşanları da affetmeyeceğiz. Mal ve hizmetlere, maliyete artışının çok üzerindeki artışları yapanları kısa vadede kazandırıyormuş gibi görünse de kısa ve orta vadede kaybettirecek bir yaklaşımdır. Bu fırsatçılar, günü birlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu Türkiye gemisini delemeye çalışan haramzadelerdir, ahlaksızlardır namussuzlardır. Milletimizden gerekirse mal ve hizmet ihtiyaçlarını alternatif kanallara yönelterek hak ettikleri dersi vermelerini bekliyoruz.

Bu hafta da çeşitli açılışlarla ülkemize eserler kazandırmayı sürdüreceğiz. Hatırlanacağı üzere bundan 20 yıl önce iktidara gelirken ülkemizi eğitim, sağlık, ulaşım, dış politika alanlarında yükselteceğinin sözünü verdik. Geriye dönüp baktığımızda geçtiğimiz yüzyılın eksiklerini giderdiğimiz bir dönem görüyoruz. Küresel güçlerin kuşatmalarını kırarak ülkemizi bu günlere getirdik. Pek çok bedel ödedik, yeri geldi kaos çıkarmaya çalıştılar. Yeri geldi terör örgütleri ile şehirlerimizi kana buladılar yeri geldi darbe girişiminde bulundular.

Hamd olsun milletimizle yürek yüreğe omuz omuza vererek bunların hepsini bertaraf ettik. Son 1 yıldır yaşadığımız ekonomik türbülans bu sürecin örneklerindendir. Ülkemizi bu sarsıntıdan çıkartarak hedeflerimize daha sıkı odaklandığımız bir döneme girdik.

EĞİTİME DEV DESTEK

Artık son günlerini yaşadığımız 2022 yılını uğurlayacak, 2023'e merhaba diyeceğiz. Bu vesileyle hükümetimizin 2023 hedefleri konusunda bir değerlendirmeyi paylaşacağız. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için 6 bin yeni anaokulu açarak 5 yaş okullaşma oranını %99'a çıkardık.

Taşımalı eğitimle ve pansiyonda kalarak 1,8 milyon evladımıza ücretsiz Yemek veriyoruz. Ders kitapları yanında, biliyorsunuz 20 yıldır okullar açılırken ders kitapları ücretsiz. Şimdi de yardımcı kaynaklar için 160 milyon yardımcı kaynak dağıtıyoruz. Halen başarı ile süren mesleki eğitim çalışmalarını sanayi ile işbirliği içinde sürdüreceğiz. Halk eğitim merkezlerini içlerimizin tamamına yayacağız.

OKULLARA GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ KURULACAK

Tüm okullarımızı çevre dostu okullara çevireceğiz. En çok enerji tüketen 1000 okula 60 megavat çatı üstü güneş enerji sistemi kuracağız. Üretime dönük faaliyete gösteren eğitim kurumlarımızı elektronik ticaret sistemine dahil edeceğimiz.

İklim değişikliğine ve küresel ısınmaya karşı duyarlı gençler için genç iklim elçileri projesini başlattık. Yurtlarımızı yaz aylarında ülkesini gezmek isteyen gençlere açtık.

Milli sporcu bursu projemizden toplam 482 milli sporcumuzun faydalanmasını sağladık. Ülkemiz genelinde 109 yeni yüksek öğrenim yurdunu akademik yılın başında açtık.

Yüksek öğretim öğrenci kredi ve burslarını 1250 liraya, yüksek lisansta 2500 liraya doktorda 3750 liraya çıkardık. 850 bin öğreniciye yurtlarda hizmet veriyoruz. Beslenme yardımını da 1800 liraya yükselttik. Geçmiş dönem kredi ödemeli ile ilgili 3 milyon gencimizin 27 milyar liralık endeks borcunu sildik.

Üniversite öğrencilerimizin harç sorunu vardı, biz hiç bu işi uzatmadık harç olayını kaldırmak suretiyle üniversite gençliğinin sorununu bitirmiş olduk.

SAĞLIKTA ATILAN ADIMLAR

Bakanlığımızın tüm faaliyetlerinde gençlerimize daha çok söz hakkı vererek özgüvenlerini artıracağız. Geçtiğimiz yıl sağlıkta insanımıza en iyi hizmeti verebilmek için 195 bin hekim ve 304 bin ebe hemşire olmak üzere sağlık çalışanına çıkarttık. Sağlık çalışanlarımızın yüzleştiği güvenlik risklerini ortadan kaldıracak, mali beklentilerini karşılayacak çalışmalar gerçekleştirdik. Bay Kemal, çalışıyoruz. Durmak yok diyoruz, yola devam. Daha çok şeyler yapacağız. Senin SSK genel müdürlüğünde benzemez. O hastanelerin hali neydi. Savaş Ay hayatta olsaydı da anlatsaydı.

Türkiye'nin en büyük şehir hastanesi olan Etlik Şehir Hastanesini 4 bin 50 yatak kapasitesiyle hizmete açtık. Bir taraftan Bilkent bir taraftan Etlik. Yaklaşık 30 bin yatakla hizmet veriyoruz. Türkiye'nin muhtaç olan değil, ihtiyacı olanlara el uzatan bir ülke olmayı sürdüreceğiz. Şehir Hastaneleri yapılırken bizi eleştiriyorlardı. Şimdi bu hizmetlerin eşi benzeri olmadığını şimdi ifade ediyorlar.

Bilkent'te kurduğumuz sağlık vadisiyle ülkemizi marka haline getiriyoruz. 85 yaş üstü her büyüğümüz için bir sorumlu doktor, her gebe için ebe tayin edeceğiz. Uzaktan muayene imkân sağlayan elektronik muayene sistemi ile ülkemizi tanıştırmaya hazırlanıyoruz. Adalet'te kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi ile ilgili hazırladığımız yasa değişikliğinin Meclis'ten geçerek yürürlüğüne girmesini sağladık.

"PAZARTESİ GÜNÜ YENİ MÜJDELER VERECEĞİZ"

Başkan Erdoğan hafta sonu  "Karadeniz'de keşfettiğimiz gazı milli sistemimize bağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Pazartesi günü bu konuda yeni müjdeleri milletimizle paylaşacağız. Karadeniz gazını kullanıma sunduktan sonra da milletimize vereceğimiz yeni müjdeler olacak." ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın Karadeniz gazıyla ilgili müjdeyi Kabine Toplantısı'nda açıklaması beklenirken, "Karadeniz'de yeni gaz mı keşfedildi?" sorusu gündeme geldi.

Başkan Erdoğan'dan EYT, memur ve emekli zammı açıklaması! Milyonlar bekliyordu
Başkan Erdoğan'dan EYT, memur ve emekli zammı açıklaması! Milyonlar bekliyordu

EYT ELE ALINDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olan çalışanları ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeye ilişkin çalışma hakkında sunum yaptı.

Toplantıda, kısa süre içinde Meclis'e sunulması planlanan düzenlemenin detaylarına ilişkin ayrıntılı değerlendirme yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda ayrıca 2022 yılına ilişkin genel değerlendirmenin yanı sıra yeni yılda başta ekonomi, dış politika ve terörle mücadele olmak üzere birçok alanda yapılacak çalışmalar ve Meclis'te bunlara ilişkin atılacak adımlar ele alındı.

Bakmadan Geçme