Başkan Tutal, Selçukya'nın konuğu oldu

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Konya Selçukya Kültür ve Sanat Derneğinin konuğu olarak katıldığı programda Seydişehir'i anlattı.

Başkan Tutal, Selçukya'nın konuğu oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Konya Selçukya Kültür ve Sanat Derneğinin konuğu olarak katıldığı programda Seydişehir’i anlattı.

Selçukya Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat tarafından Konya İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen ‘Konya, İlçeleri İle Buluşuyor’ söyleşi programının bu haftaki konuğu Mehmet Tutal oldu.

Programda Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Seydişehir’in tarihi, kültürel değerleri, gelenek ve görenekleri ile gezilecek yerleri ve Seydişehir’e yapılan yatırımları anlattı.

Söyleşide Şair Bahattin Paslı, Tarihçi Yazar Ercan Aslan, Gazeteci Yazar Hakkı Balcı, Şair Tayyar Yıldırım tarafından Seydişehir konulu şiirler seslendirildi.

Selçukya olarak kültür ve sanat gezilerine önem verdiklerini kaydeden Dernek Başkanı Fatma Şeref Polat: “Selçukya Kültür Sanat Derneği olarak, baştan beri yürüttüğümüz kültür anlayışı; Önce kendi şehrimizi, kendi mahallemizi, kendi köyümüzü, kendi ilçelerimizi yani yereli tanımak ve bilmek üzerine kurulu. İnanıyoruz ki, kendi çevresini bilmeyen kendi şehrini tanımayan, milli ya da evrensel bir değer veya sanat üretemez. Her ağaç kendi kökleri üstünde güçlenerek yükselir. Bu yüzden kültür gezilerimize Konya ve çevresinden başladığımız gibi ziyaret ettiğimiz ilçelerimizi de şehrimizle buluşturmak istedik. Şehrimize ayrı bir güzellik getireceğini kültürümüze önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğümüz programlarımızda davetimize icabet eden kıymetli başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Seydişehir’in 7 Bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal,” Seydişehir’in yüzölçümü 2219 KM²dir. Konya’ya 85, Antalya’ya 208 km uzaklıkta Torosların eteklerinde yer almaktadır. İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan geçiş noktasında bulunan tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir ilçedir. İlçemizde tarihi höyükler bulunmakta olup, Gökhüyük mahallemizde tarihi gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tarihi değerlerimiz yok etmeden tarihimizi gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Tarihi kazılarda bulunan binlerce eser Konya müzelerinde ve ilçemizin bazı bölgelerinde sergileniyor. Beş medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir ilçedir Seydişehir” ifadelerini kullandı.

Başkan Tutal, "Seydişehir, Seyyid Harun Veli isimli evliya tarafından kurulan tek şehirdir. Seydişehir’e şu anda birçok bölgeden vatandaşımız Seyyid Harun Veli Hazretlerinin ziyaretine gelmektedir.

Seydişehir’de leblebicilikle başlayan tarihi yeniden canlandırmak için gerekli girişimlerde bulunduk. İlçemizde üretilmeyen hiçbir şey yoktur. Seydişehir son yıllarda karpuz ve çilek üretiminde ismiyle ön plana çıkmaktadır. Tarım ve hayvancılık anlamında da önemli bir yere sahiptir. Bu yıl tarımda da iyi bir dönem geçirmeyi ümit ediyoruz.

Seydişehir’in leblebiden sonra ikinci kalkınma evresi Etibank Alüminyum Tesisleri ile birlikte başlamış ve gelişim sürecine bu şekilde devam etmiş dışarıdan birçok göç almıştır. Seydişehir kültür yapısı olarak ötekileştirme diye hiçbir yapıyı yaşamamıştır. Kültür ve sanatsal seviyesine bakıldığı zaman Seydişehir birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir ilçedir. Seydişehir tarım, hayvancılık ve sanayi alanında kendini geliştirmiştir, Konya ilçeleri arasında eğitimde de kendini kanıtlamış eğitim ve kültür seviyesi üst sıralarda olan bir ilçedir.

Hafif Sanayi ve Organize Sanayi anlamında tesislerimizde sanayileşme noktasında belirli bir noktaya gelinmiş Seydişehir’de yatırım ve istihdam anlamında ne yapabiliriz diyerek ciddi projeler üreterek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kuğulu mesire alanımızda ciddi bir proje çalışmamız var. İki bin yıllık geçmişi olan

Termal Turizmde üçüncü kalkınma hamlesi olarak başladığımız termal çalışmalarımızı tamamlayarak Seydi Şifa Termal Tesislerimizi hizmete sunduk.

Seydişehir merkeze 5 km mesafede Isparta yolu üzerinde 13 Bin m² açık, 5 bin m² kapalı alana kurulan tesisimizin Mineral bakımından oldukça zengin termal su, birçok hastalığa karşı tedavi edici özelliğe sahiptir. Tesislerimizde 2019 yılı bahar döneminde bu yana birçok kaplıca severe ev sahipliği yaptık.

Seydişehir’in 3. Kalkınma hamlesi olarak bir yandan termal turizmi hayata geçirirken, biryandan da Antalya devlet yolu üzerinde kuracağımız butik dükkanlarımızın çalışmalarını yürütüyoruz. Projelerimiz ve çalışmalarımız tamamlandığı zaman ilçemize ekonomik anlamda katma değer sağlamış olacaktır. Bu vesileyle programın hazırlanmasında emeği geçen Selçukya Kültür Sanat ve Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Seydişehir’de hayata geçirilen projeler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktarırken kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Program sonunda Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat tarafından, Başkan Mehmet Tutal’a teşekkür plaketi takdim edildi.

img-0316.JPG

img-0591.JPG

Bakmadan Geçme