Bayram sofralarının gözdesi: Gaziantep'in meşhur Fıstıklı Baklavası!

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan Gaziantep baklavası bu bayramda en çok tüketilen tatlıları arasında yerini aldı. Vatandaşlar fıstıklı baklavanın tarifini araştırmaya başladı. Gaziantep'in ustasından alınan bu tarifi deneyenler pişman olmayacak. İşte Gaziantep baklavasının yapılışı…

 Bayram sofralarının gözdesi: Gaziantep'in meşhur Fıstıklı Baklavası!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GAZİANTEP’İN MEŞHUR FISTIKLI BAKLAVASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Şerbeti için; 
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1,2 damla limon suyu

Hamuru için;

3,5 su bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
Çay kaşığı ucu ile tuz

 Bayram sofralarının gözdesi: Gaziantep'in meşhur Fıstıklı Baklavası!

Hamuru açmak için;

Nişasta
Arası için;
2 su bardağı fıstık içi

Üzerine;

250g tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ

 Bayram sofralarının gözdesi: Gaziantep'in meşhur Fıstıklı Baklavası!

GAZİANTEP’İN MEŞHUR FISTIKLI BAKLAVA YAPILIŞI

1- Önce baklavamızın şerbetini hazırlayalım. Bir tencereye şeker ve suyu alıp güzelce karıştıralım. Karıştırdıktan sonra şerbetimizi kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra bir iki damla limon suyumuzu sıkıp ocaktan alalım.

2-Şimdi geldik baklava hamurumuzu yapmaya; Baklava hamuru için bir kaba yumurta, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu ekleyerek karıştıralım.

3-Ardından unu yavaş yavaş  ekleyerek hamurumuzu güzel bir kıvam alıncaya  kadar yoğuralım. Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerini kapatarak yarım saate kadar dinlenmeye bırakalım. Hamurumuz dinlendikten sonra tezgaha alıp tekrar yoğuralım.

 Bayram sofralarının gözdesi: Gaziantep'in meşhur Fıstıklı Baklavası!

4-Hamurumuzu eşit bir şekilde parçalara ayıralım, daha sonra her parçayı da 9 parçaya ayıralım. Böldüğümüz parçaları elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim. 27 adet beze elde etmiş olacağız. Tüm parçaları beze haline getirdikten sonra üzerlerini streç filmle kapatalım. Kapatalım ki kurumasın!

5-Yaptığımız bezelerimizden bir tanesini nişasta serptiğimiz tezgaha alalım, merdane yardımı ile ortalama bir tabak boyutunda açalım. Bu şekilde ilk 9 bezeyi tek tek açalım, aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirelim. Daha sonra incecik hamurlarımızı açalım. Kağıt gibi hamur elde etmemiz gerek!

 Bayram sofralarının gözdesi: Gaziantep'in meşhur Fıstıklı Baklavası!

6-Elde ettiğimiz incecik, baklava hamurunu tepsimize yerleştirelim. İlk kata 9 hamuru tepsiye yerleştirelim. Daha sonra üzerine fıstık içlerini serpiştirelim. Diğer 9 bezeyı de aynı şekilde açarak, aralarına nişasta serpelim ve üst üste yerleştirelim. Ardından tepsi boyutunda genişletelim.

7-Hamuru tekrar katlarına ayırarak tepsimize yerleştirelim. Eğer tek tek yerleştireceksek ve müsait bir yerimiz varsa, hamurları kurumaları için bir yere serip 3-4 dakika bekletebiliriz.
Son 9 bezeyi de aynı işlemleri uygulayarak tepsi boyutunda genişletelim ve tepsimize yerleştirelim. Baklavayı keserken önce 4 parçaya bölelim. 

8-Sonra bu 4 parçayı küçük üçgenlere ayıralım. Son olarak eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını baklavanın üzerine gezdirelim ve önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 1 saat pişirelim.

9-Pişirme süresinin sonunda fırından aldığımız sıcak baklavaların üzerine soğumuş şerbeti gezdirelim ve şerbetin iyice çekmesi için dinlenmeye bırakalım.  

Bu tarif Gaziantep’in baklava ustasından alınmıştır. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Özel Haber

Bakmadan Geçme