• Haberler
  • Ekonomi
  • Beklenen başarı geldi! 'Merkez Bankası yeniden ekonominin merkezine oturmaya hazır'

Beklenen başarı geldi! 'Merkez Bankası yeniden ekonominin merkezine oturmaya hazır'

Prof. Dr. Burak Arzova 'ekonomi.com' adresine yazdığı 'Merkez Bankası yeniden ekonominin merkezine oturmaya hazır' isimli yazıda önemli açıklamalara yer verdi.

Beklenen başarı geldi! 'Merkez Bankası yeniden ekonominin merkezine oturmaya hazır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yazısında ekonomik veri takvimi içerisinde en önemli haftalardan birinin geride bırakıldığının altını çizen Prof. Dr. Burak Arzova Bu haftanın Merkez Bankaları Haftası olduğunun altını çizdi.

İşte o yazı:

"Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararının 25 baz puanlık artış yönünde olacağı zaten tüm varlık fiyatlamalarının içine girmişti. Bu toplantı sonrası açıklanacak metinin içeriği ve Başkan Powell’ın yapacağı basın toplantısında vereceği cevaplar, yılın kalan son üç toplantısında bir faiz artışının daha olup olamayacağının öngörülmesi açısından önemliydi.

Metine baktığımızda bir önceki toplantıyla hemen hemen aynı gelen bir metinle karşılaştık. Enflasyon tanımı ‘yüksek’ olarak tanımlanmışken, ekonomik büyüme tahmini ‘mütevazı’dan ‘orta’ya yükseltilmiş. Bankacılık sektörünün ‘sağlam ve dayanıklı’ olduğu yenilenmiş." şeklinde açıkladı.

Bankacılık sektörüne ilişkin vurgulamanın aynen korunması gerektiği ve , sektöre yönelik endişelerin devam ettiğinin bir göstergesi olarak algılandığı gerçeğini ifade eden Barzova:

"Powell, ekonominin dayanıklılığı göz önüne alındığında artık 2023'te bir durgunluk öngörmediğini, ancak bu yılın ilerleyen günlerinden itibaren büyümede gözle görülür bir yavaşlama beklediğini söyledi. Enflasyonun 2025 sonuna kadar %2’ye yakınsayamayacağına ilişkin söylemi bence önemliydi. Enflasyonla kararlılıkla mücadele edeceklerini bir kez daha dile getirdi.

Bence 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gelecek gibi duruyor. Elde 3 toplantı kaldı. En erken olanı Eylül 19-20 Eylül 2023 toplantısı. Öncesinde Wyoming’de Jackson Hole toplantıları (24-26 Ağustos 2023) var. Toplantının bu yıl ki teması ‘Küresel Ekonomideki Yapısal Değişimler’. Gelecek döneme ilişkin Fed’in ‘Politika Öngörüsü’nü bu toplantılarda öğrenebiliriz.

Dışarıda bu gelişmeler olurken içeride Merkez Bankamızın hepimizin heyecanla beklediği ‘Enflasyon Raporu-III’ toplantısı vardı. Enflasyona ilişkin Merkez Bankasının öngörüleri bir yana yeni Merkez Bankası Başkanımızın basın ve ekonomistlerle açıktan ilk temas kuracağı toplantı olması açısından da önemliydi." açıklamalarına yer verdi.

 

Malum Merkez Bankası Başkanımızı basınla sadece 20 saniye konuşurken duymuş, ‘Şundan eminim ki, hükümetimiz belirlediği ekonomik hedefler doğrultusunda enflasyonla mücadele etmek için bütün ekonomik birimlerimiz kollarını sıvamıştır’ diyerek fiyat istikrarı, finansal istikrar ve enflasyonla mücadele vurgusunda bulunmuş ve bizlere iyi bayramlar dilemişti. Bu kısa iletişim sonrasında kendisini bir daha hiç duyamamıştık.

 

Bakmadan Geçme