Bilim insanları, kağıtla ilgili yeni bir yöntem keşfetti

Bilim insanları, kağıda kendi kendine kontrol yeteneği veren bir yöntem keşfettiler.

Bilim insanları, kağıtla ilgili yeni bir yöntem keşfetti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kağıt, yazı yazmak, baskı yapmak, ambalajlamak ve el işi yapmak gibi birçok amaçla kullanabildiğimiz bir ürün. Çin'den bir grup araştırmacı kısa bir süre önce kağıdı sıvı metalle kaplayarak ona benzeri görülmemiş yetenekler kazandıran yeni bir yöntem geliştirdi.

Oda sıcaklığında veya biraz üzerinde sıvı halde kalan bir metal türü olan sıvı metal; yüksek iletkenlik, düşük akışkanlık ve kendi kendini iyileştirme gibi birçok özelliğe sahip. Sıvı metal; devreler, sensörler ve aktüatörler gibi esnek ve gerilebilir elektronikler oluşturmak için kullanılabiliyor.

Ancak, sıvı metalin kağıda veya diğer alt tabakalara uygulanması biraz zor çünkü sıvı metal damlacıklar oluşturma eğilimindedir ve bir yapıştırıcı olmadan iyi yapışmaz, bilim insanları da bunu baypas etmenin bir yolunu buldu

Araştırmacılar, yöntemlerinin çeşitli işlevleri yerine getirebilen akıllı kağıt cihazlar yaratmak için yeni olanaklar sunabileceğine inanıyor. Örneğin, hareket edebilen ve çevreleriyle etkileşime girebilen kağıt tabanlı robotlar, renk ve desen değiştirebilen kağıt tabanlı ekranlar ve sağlık ve çevre koşullarını izleyebilen kağıt tabanlı sensörler öngörüyorlar.

Yöntem aynı zamanda basit ve ölçeklenebilir, yani akıllı kağıt ürünlerinin büyük ölçekli üretimine uygulanabilir. Araştırmacılar, yöntemlerinin kalınlığı, dokusu veya rengi ne olursa olsun her tür kağıdı sıvı metal ile kaplayabileceğini iddia ediyor. Ayrıca kâğıt dışındaki diğer malzemelerin de aynı teknik kullanılarak sıvı metalle kaplanabileceğini öne sürüyorlar.

Bakmadan Geçme