Bir Annenin Bağımlı Kızıyla Zorlu Yolculuğu

Konya'da 14 yaşında madde bağımlısı olan kızını bu illetten kurtarmak için 12 yıldır mücadele veren Hülya Horasan, 12 yıldır kızıyla verdiği mücadelenin detaylarını ve ailelere olan tavsiyelerini muhabirimiz Eda Nur Aksoy'a anlattı. Horasan '12 yıldır kim dost kim akraba gördüm. Bu yola çıktıktan sonra kızımla baş başa kaldık. Ama yılmadık durmadık mücadelemiz devam ediyor.' dedi

Bir Annenin Bağımlı Kızıyla Zorlu Yolculuğu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya'da, Sosyal Rehabilitasyon Derneği (Rehader), madde bağımlılarına ve ailelerine destek amaçlı hizmetlerine devam ediyor. Aileler, Rehader Uzman Psikolog Muhammet Arıkan'dan madde bağımlısı çocukları için aldıkları psikolojik destekten bahsettiler.


Madde bağımlısı çocuklar için mücadele eden REHADER üyesi aileler, bu bağımlılığın aileleri de olumsuz yönde etkilediğini, tedavinin zor ve yorucu bir süreç olduğunu ifade ettiler. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen aileler, tedavi sürecinde çocukların bağımlılıktan kurtarma mücadelesinde pes edilmemesi gerektiğini; önce ailelerin eğitim alması ve çocuklara sınır konulması gerektiği görüşlerine yer verdiler.


Çocuğunun madde bağımlılığıyla mücadele sürecinde, psikolojik destek alan 48 yaşındaki anne Hülya Horasan, o zorlu süreci anlattı. Madde bağımlısı çocuğu için tek başına mücadele verdiğini dile getiren anne Hülya Horasan, “ Çocuğumun madde bağımlısı olması hayatımı çok etkiledi. Bu durumu duyunca herkes bizden uzaklaştı. Yalnız kaldım. Ne dayı, teyze ne amca, yenge ne başka bir akrabamız yanımızda oldu. İnsanların gerçek yüzünü o zorlu yolculuğa çıktığımda gördüm. Bir buçuk sene tek başıma kızımla mücadele verdim. Sağlığımı etkiledi. Hastalık sahibi oldum. Yılmadım, durmadım pes etmedim evladım için onun bu mücadelesinde yanında olmaya devam ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Bir Annenin Bağımlı Kızıyla Zorlu Yolculuğu


‘ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞ ORTAMINA DİKKAT EDİN’    
Çocukların madde bağımlısı olmasında, ailelerin çocuklarına karşı tavırları ve arkadaş ortamının etkili olduğunu ifade eden Hülya Horasan, “ Benim çocuğum 14 yaşında madde kullanmaya başladı. Çocuğumu 7 kere hastaneye yatırdım. Başlamasına neden olan çok şeyler oldu. Aile ortamı etkiledi şiddet, parasızlık baba ve anneden yeterince sevgi görmemesi.  Benim kızım 9 aylıkken babasını kaybetti, üvey babanın elinde büyüdü. Bunun yanında en büyük etken ise yanlış arkadaş ortamı oldu. Çocuğumu ellerinden kurtaramadım” şeklinde konuştu.

Bir Annenin Bağımlı Kızıyla Zorlu Yolculuğu


‘MADDEYLE MÜCADELEDE AİLELER MUTLAKA DESTEK ALMALILAR’
Maddeyle mücadele de ailelerinin eğitim almasının önemini vurgulayan Horasan, “Psikolojik destek aldıktan sonra çok değiştim. Kendimi topladım, düşüncelerim değişti. Eski Hülya olsa oturur ağlardım. Çünkü ağlamaktan başka hiçbir şey gelmiyordu elimden. Ama şimdi ayaklarımın üzerinde durabiliyorum. İletişim becerisinin, maddenin ne olduğunu, nasıl bağımlı olunduğunu, maddenin neye yaradığını öğrendim. En önemlisi çocuğuma karşı hayır demesini öğrendim. Buradan çocuğu madde bağımlısı ailelere mücadele etmelerini, pes etmemelerini tavsiye ediyorum. Mutlaka kendileri de psikolojik destek alsınlar” dedi.
 

Bakmadan Geçme