BMGK'da veto engeli kalkıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden diplomatlar, Rusya'nın Suriye'ye insani yardım geçişlerinin altı ay daha devam etmesini öngören tasarısı üzerinde uzlaştığını açıkladı.

BMGK'da veto engeli kalkıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre tasarı, bugün BMGK'da oylanacak; beklendiği gibi kabul edilmesi durumunda Pazartesi günü süresi dolduğu için durdurulan yardımlar yeniden iletilmeye başlayacak.

Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırından gönderilen gıda ve ilaç gibi temel yardımlar, yerinden edilen yaklaşık 4 milyon Suriyeli için hayati önemde.

RUSYA 4 GÜN ÖNCE VETO ETMİŞTİ

Geçen yıl Temmuz ayında bir yıllığına uzatılan programın süresi 11 Temmuz'da dolmuş; yardımları bir yıl daha uzatmayı öngören tasarı BMGK'nın daimi üyesi Rusya tarafından veto edilmişti.

BMGK onayı olmazsa yardım geçişleri duruyor çünkü Şam yönetimi BM kararı olmadan yapılan yardımları kabul etmiyor.

BMGK geçici üyeleri İrlanda ve Norveç'in hazırladığı bir yıllık yardım geçişleri teklifi Rusya tarafından veto edilince, 15 üye ülke diplomatları yeni bir uzlaşma sağlamak için görüşmelere başladı. Görüşmelerin sonucunda yine İrlanda ve Norveç, Rusya ve Çin'in yardımları altı ay daha uzatma teklifini temel alan yeni bir tasarı hazırladı.

BM'NİN SURİYE YARDIMLARINDA CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISININ ÖNEMİ

Suriye'nin kuzeybatısındaki çok sayıda Suriyeliye ulaşan ve hayati önem taşıyan uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü, Rusya'nın engellemesi durumunda 10 Temmuz'da kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın açık tutulmasına onay vermişti.

Türkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan veto
Türkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan veto

10 TEMMUZ'DA SÜRESİ DOLMUŞTU

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın 10 Temmuz'da süresi dolmuştu.


KAYNAK: BBC TÜRKÇE, AA

 

Bakmadan Geçme