Boğaz krizi kaos doğurabilir!

Dünya ekonomisi pandeminin ardından Ukrayna- Rusya savaşı ile sarsılırken Tayvan-Çin gerilimi üretimi çıkmaza, ekonomiyi kaosa sürükleyebilir. Asya'daki soğuk savaş ve Türkiye'yi etkileri analiz haberimizde.

Boğaz krizi kaos doğurabilir!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020'de başlayan salgın hastalık dünya ekonomisinde üretimin bir süre durması ve arz-talep dengesinin bozulmasına neden oldu. Fabrikaların kapalı olmasından dolayı ham madde sorunu, arz-talep dengesizliği maliyetlerin yükselmesine ve enflasyon hatta hiper enflasyon tehlikesini doğurdu. Salgının etkilerinin azalmasıyla üretimin başlanması ve arzdaki normalleşme sonucu ekonomide iyi sinyaller geldi. Ancak 2022 başlarında Ukrayna- Rusya gerilimi sonrası özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki anormal yükseliş tarihi enflasyon verileri sonrası resesyon(ekonomik durgunluk) beklentilerini oluşturdu. Bir süredir devam eden Tayvan-Çin gerilimine ABD'nin dahil olması ise endişeleri arttırdı.

TAYVAN’IN STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Tayvan, dünya ticaretinin yaklaşık üçte birinin güzergahı olan Doğu, Güney ve Filipin denizi arasında yer alıyor. Bu bölge dünya ticareti için stratejik bir öneme sahip. Bölgede ikinci Dünya Savaşı'nın ardından Çin'de çıkan iç savaştan bu yana Çin ana karası ile Ada'daki hükümetler arasında egemenlik ihtilafı kaynaklı askeri gerilimlere sahne oluyor. 70 yıldan beri süregelen anlaşmazlık, son olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pasifik turunda Ada'yı ziyaret etmesi, Çin'in misilleme olarak askeri tatbikatlarının arttırması ile gerilim tırmandı. Gerilim dünya ekonomisini yakından ilgilendiriyor. Çünkü Tayvan dünya sanayisinde çip üretiminin merkezi konumunda.

TÜRKİYE-TAYVAN İLİŞKİLERİ

Türkiye'de 21 Tayvan kökenli firmanın yatırımları bulunuyor. Türkiye ile Tayvan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler devlet desteği olmadan doğal seyrinde sürdürülüyor. Türkiye'de 21 Tayvan kökenli firmanın yatırımları bulunuyor. Türkiye ile Tayvan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler devlet desteği olmadan doğal seyrinde sürdürülüyor. Türkiye'nin Tayvan'dan ithalatında öne çıkan kalemlerin başında elektronik entegre devreler, metal işlemeye yönelik takım tezgahları, demir-çelikten vida, somun, cıvata gibi eşya, telefon cihazları, televizyon, monitör gibi görüntü cihazları yer alıyor. (UFUK KENDİRCİ)

Bakmadan Geçme