Bu uygulama 2024'te zorunlu olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeşil bir gelecek için yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda bakanlık tarafından çalışmaları yapılan Depozito Yönetim Sistemini'nin 2024 yılında zorunlu hale getirilmesi ön görülüyor.

Bu uygulama 2024'te zorunlu olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito yönetim sistemine ilişkin bilgiler paylaştı.

Bakanlık olarak sıfır atık kapsamındaki projeleri kararlı şekilde yürütmeye devam edeceklerini söyleyen kurum projenin 2017’de Emine Erdoğan himayelerinde başlatıldığını aktardı. 

PROJE İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER AKTARAN BAKAN KURUM’UN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLIKLARI ŞU ŞEKİLDE: 
"Bu, atıkların dönüşümü anlamında başlatılan ve en büyük çevre projesine dönüşmüş bir anlayış. Aslında bu anlayış bir çatı proje. Bu çatı proje, hem Sıfır Atık Projemiz hem Sıfır Atık Mavi projemiz, plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, depozito iade sistemi gibi çevreyi, doğayı merkeze alan anlayışla aslında bir yaşam kültürünü ifade ediyor.

“7 BİN NOKTADA HİZMET VERECEĞİZ”
Bu yıl itibarıyla 2 bin depozito iade makinesi, 5 bin depozito toplama noktasıyla, en az 7 bin noktada hizmet vereceğiz. Ürünlerimizin barkodlu şekliyle ihale süreçlerini başlattık, inşallah bu yıl içerisinde tüm bu sistemi tamamlayacağız ve 2024 yılı itibarıyla da zorunlu hale getireceğiz.
Depozito iade makinalarıyla birlikte artık atığını tamamen dönüştüren bir ülke olma yolunda kararlı bir şekilde yürüyoruz. Bu kapsamda önemli kazanımlarımız olacak, yani enerjiden, israftan tasarruf elde edeceğiz.

"20 BİN VATANDAŞA İSTİHDAM SAĞLANACAK"

Ham maddelerimizi yeniden üretimde kullanmak suretiyle de üretime ve istihdama katkı sağlamış olacağız. Bu proje kapsamında 100 milyar lira tasarruf ve 20 bin vatandaşımıza da doğrudan istihdam imkanı getirmiş olacağız, bu kapsamda önemli. İklim değişikliği mücadelemize, şehirlerimizin daha yaşanabilir olması adına katkı sunacak bu projeyi, 2023 itibarıyla artık adım adım tüm şehirlerimizde, ilçelerimizde uygulamaya geçireceğiz”

DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR? 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen Depozito Yönetim Sistemi; belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin kullanılmasının ardından iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir
 

Bakmadan Geçme