• Haberler
  • Ekonomi
  • Çalışanlara müjde geldi! Bu aydan itibaren geçerli...

Çalışanlara müjde geldi! Bu aydan itibaren geçerli...

Sosyal güvenlik uzmanı Muharrem Kaya'nın yaptığı açıklama çalışanlara müjde oldu. Temmuz ayı itibariyle işten ayrılan memur ve işçilerin hak kazanacağı kıdem tazminatı rakamları belli oldu. İşte işten ayrılarak kazanacağınız tazminat miktarları...

Çalışanlara müjde geldi! Bu aydan itibaren geçerli...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İş Kanunu'na göre, işçinin kıdem tazminatı son brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. İşçinin her yıl için 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı alması gerekiyor. Ancak, işçinin ücreti ne olursa olsun, kıdem tazminatı tavanını aşması mümkün değil.

İŞTEN ÇIKANA NE KADAR KIDEM TAZMİNATI VERİLİR

Kıdem tazminatında tavan ücret en yüksek devlet memurunun bir yıllık emekli ikramiyesine göre belirleniyor. Ocak ve temmuz aylarında ise memur maaş katsayısı ile orantılı olacak şekilde kıdem tazminatı tavanı da artıyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU

Yeni meclise sunulan memur maaş zammı uyarınca hazırlanan, Kanun teklifi uyarınca, kıdem tazminatı tavanının belirlenmesinde sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınacak. İlave bir artış söz konusu olmayacak.

TAZMİNAT FARKI ORTAYA ÇIKTI

Memur maaş katsayısı da yüzde 17.55 oranında arttı. Böylece, ocak – haziran döneminde 19.982,83 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 23.489,82 TL’ye yükselecek.
Yine bildiğiniz gibi kıdem tazminatı tabanı ise 13.410 TL olarak dikkate alınacak.
Kıdem tazminatı tavanının artması, brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olup bu yılın temmuz – aralık döneminde kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanları etkileyecek.

Örneğin, brüt ücreti 25 bin lira olan ve son işyerinde 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi haziran ayında işten ayrılmış olsaydı 199.828 TL kıdem tazminatı alabilecekti. Aynı işçi ağustos ayında işten ayrıldığında 234.898 TL kıdem tazminatı alabilecek.

Bakmadan Geçme